Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και προκειμένου να παραχθεί εύλογο επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά την ποιότητα και την αξιοπιστία των πληροφοριών που διατίθενται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω του συστήματος VIES στο πλαίσιο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αναστέλλουν τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
Συγκεκριμένα, η Φορολογική Διοίκηση αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ για διενέργεια ενδοκοινοτικών στην περίπτωση που υφίστανται στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή. Ως στοιχεία τέτοια νοούνται:
• Η μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων επί ένα έτος μετά την εκπνοή της προθεσμίας που ίσχυε για την πρώτη δήλωση ή ανακεφαλαιωτικό πίνακα που δεν υποβλήθηκε.
• Η υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ επί ένα έτος. Μηδενική δήλωση ΦΠΑ για την εφαρμογή της παρούσας θεωρείται η δήλωση στην οποία δεν αναγράφεται οποιοδήποτε ποσό.
• Η διαπίστωση έπειτα από επιτόπιο έλεγχο και έρευνα αρμόδιας Φορολογικής Αρχής ότι ο φορολογούμενος δεν βρίσκεται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ως έδρα ή ότι έχει παύσει ή έχει αναστείλει την οικονομική του δραστηριότητα και δεν έχει ενημερώσει την αρμόδια φορολογική αρχή με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων.
• Η διαπίστωση φοροδιαφυγής όσον αφορά τον ΦΠΑ.
• Η διαπίστωση ότι ο ΑΦΜ/ΦΠΑ έχει καταστεί μη έγκυρος, λόγω του ότι έχει κριθεί «εξαφανισμένος έμπορος» στο κράτος-μέλος εγκατάστασής του. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται είτε μέσω της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. είτε από κάθε άλλη πληροφορία που προέρχεται από τα κοινοτικά Δίκτυα Ανταλλαγής Δεδομένων.
• Η άρνηση του φορολογουμένου να επιδείξει ή να παράσχει πρόσβαση σε πρωτότυπα λογιστικά έγγραφα, τα οποία ζητούνται από τη Φορολογική Διοίκηση.