Λογιστικές αλχημείες για τους κοινοτικούς πόρους της πληροφορικής

Λογιστικές αλχημείες για τους κοινοτικούς πόρους της πληροφορικής

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με λογιστικά τερτίπια, επιχειρείται για άλλη μια φορά να κλείσουν τα κονδύλια της πληροφορικής, στο ΕΣΠΑ. Ολα δείχνουν ότι θα αλλάξει η αποκαλούμενη «βερολινέζικη κλείδα», έτσι ώστε ν’ αποσοβηθεί η απώλεια πόρων στο ΕΣΠΑ. Στην πράξη, θ’ αυξηθεί η συμμετοχή του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (Ε.Π. Ψ.Σ.) στα επιμέρους έργα που έχουν υλοποιηθεί, έτσι ώστε να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του. Μέχρι σήμερα το Ε.Π. Ψ.Σ. συμμετείχε σε πολλά έργα του ΕΣΠΑ με ποσοστό κάλυψης δαπάνης 57%. Το υπόλοιπο 43% καλύπτονταν από άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ (π.χ. Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα). Αυτή η αναλογία, γνωστή και ως «βερολινέζικη κλείδα», τώρα αλλάζει προκειμένου να αυξήσει τη συμμετοχή του Ε.Π. Ψ.Σ. μέχρι να καλύψει τον προϋπολογισμό του. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η αναλογία αυτή μπορεί να βελτιωθεί υπέρ του Ε.Π. Ψ.Σ. στο 80% ή και περισσότερο. Ετσι θ’ αυξηθούν οι δαπάνες του προγράμματος, αλλά ταυτόχρονα θα μειωθεί η απορρόφηση κονδυλίων σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Το Ε.Π. Ψ.Σ. είναι το πρόγραμμα με τη χαμηλότερη απορρόφηση στο ΕΣΠΑ. Οι δαπάνες του αντιστοιχούν περίπου στο 60% του προϋπολογισμού του. Αυτό είναι αποτέλεσμα του παγώματος ή/και των καθυστερήσεων μιας σειράς έργων, μικρών και μεγάλων, στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών, όπως το «Σύζευξις ΙΙ», το ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi), το «Ψηφιακό Σχολείο» κ.ά. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της Ψ,Σ,, λόγω της χαμηλής απορρόφησης που σημειωνόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχε συρρικνωθεί και το 2013 πόροι ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Συνολικά η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες απώλεσαν πόρους πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ (2007).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή