Αποποιούμενη τον τίτλο της Ομάδας Δράσης (Task Force), η παρουσία της οποίας στην Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο έντονων παρεξηγήσεων, η Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, όπως λέγεται η ομάδα της τεχνικής βοήθειας που διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανανέωσε το ραντεβού της με την κυβέρνηση για μετά τις εκλογές. Ο μακρύς κατάλογος των 178 προαπαιτούμενων που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά έως και το καλοκαίρι του 2016, πολλά από τα οποία είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η εφαρμογή του μνημονίου, ειδικά σε ό,τι αφορά το διαρθρωτικό του σκέλος, θέλει την τεχνική της βοήθεια.
Ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας, ο Ολλανδός Μάαρτεν Φερβέι (φωτ.), είχε ήδη τις πρώτες επαφές με μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χουλιαράκη και Χριστοδουλάκη. Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να έχουν επιλεγεί και τα είκοσι μέλη της νέας υπηρεσίας, που θα εγκατασταθούν στην Αθήνα προκειμένου να πιάσουν δουλειά. Την ομάδα των Αθηνών θα συνεπικουρεί η ομάδα στις Βρυξέλλες, αποτελούμενη από επίσης είκοσι άτομα, ενώ θα μπορεί παράλληλα να αξιοποιεί την εμπειρία των κρατών-μελών, διεθνών οργανισμών και πολλών υπηρεσιών της Επιτροπής για να προσφέρει πρακτική υποστήριξη και καθοδήγηση. Η είσπραξη των φόρων, η διαχείριση των δημοσιονομικών, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προαγωγή των εξαγωγών, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι δημόσιες αναθέσεις, η απασχόληση και η υγεία είναι οι τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει τη δράση της, επιστρατεύοντας την εμπειρία από άλλα κράτη-μέλη. Καθοριστική θα είναι η συμβολή της στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ένα θέμα που αποτελούσε παραδοσιακά την αχίλλειο πτέρνα όλων των κυβερνήσεων έως σήμερα.
Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων «δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούλιο για να παρέχει ειδική τεχνική βοήθεια σε όλα τα κράτη-μέλη, κατόπιν δικού τους αιτήματος, προκειμένου να εφαρμόσουν σημαντικές διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη». Το φορτίο που έχει αναλάβει η χώρα μας είναι βαρύ και απαριθμεί 178 ενέργειες μέχρι τον Ιούνιο του 2016, σε σύνολο 223 μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018. Ενδεικτικό της πιεστικής κατάστασης είναι ότι το 56% συνολικά των δράσεων (127) θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός του 2015, το 36% μέχρι τα τέλη του 2016, το 5% το 2017 και το 1% το 2018. Οι περισσότερες ενέργειες και συγκεκριμένα οι 25 αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Οι ενέργειες για τις επιχειρήσεις αριθμούν 22 και για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις 21 και αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη ομάδα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το 2015 έχουν δρομολογηθεί οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση.