Με τα «κόκκινα» δάνεια να προσεγγίζουν το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων, που αντιστοιχούν σε περίπου 100 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα που θα κρίνει το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στο πρώτο τρίμηνο το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (που περιλαμβάνει και τις αναδιαρθρώσεις, καθώς και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αθέτησης) ανήλθε στο 42% (από 39% στο τέλος Δεκεμβρίου), στο 45% στο τέλος Ιουνίου, ενώ τώρα προσεγγίζουν το 50%, με δεδομένη και την επιπλέον πίεση που προκάλεσαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Παρά την επιδείνωση της εικόνας, στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι οι επιπτώσεις στα «κόκκινα» δάνεια είναι μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων. Μάλιστα, από την υπογραφή της νέας συμφωνίας τον περασμένο Αύγουστο και μετά παρατηρείται σημαντική αύξηση των νοικοκυριών που προχωρούν σε ρύθμιση δανείων που δεν εξυπηρετούν, εξέλιξη που αποδίδεται στη διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει τα προηγούμενα χρόνια για προνομιακή ρύθμιση ή και διαγραφή δανείων.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» αποτελεί κεντρικό θέμα στο νέο μνημόνιο.
Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, με βάση τη νέα συμφωνία θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και έκθεση αξιολόγησης της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, οι αρχές θα θεσπίσουν με νόμο Δίκτυο Ενημέρωσης Οφειλετών και Κέντρο Ενημέρωσης Οφειλετών. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας εταιρειών και νοικοκυριών, καθώς και τον διορισμό και την κατάρτιση επαρκούς αριθμού πρόσθετων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Επίσης, πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.