ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπριντ» για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

sprint-gia-tin-anakefalaiopoiisi-trapezon-2102270

Ξεκινά ο αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς η νέα κυβέρνηση θα πρέπει σε διάστημα εβδομάδων να προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να ολοκληρώσει έγκαιρα το δύσκολο αυτό εγχείρημα. Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς, αν για οποιονδήποτε λόγο μετατεθεί για το 2016, τότε τα δεδομένα θα ανατραπούν και υπάρχει κίνδυνος να τεθεί ξανά ζήτημα για «κούρεμα» καταθέσεων.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να «τρέξει» και χαρακτηριστικό των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων στα οποία οφείλει να ανταποκριθεί είναι ότι με βάση τις υποχρεώσεις του 3ου μνημονίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 16 ημέρες, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης και να ευθυγραμμιστεί ο νόμος για τη λειτουργία του ΤΧΣ με το νέο πλαίσιο και τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών. Το θετικό είναι ότι το προηγούμενο διάστημα έχει πραγματοποιηθεί αρκετή προεργασία και προετοιμασία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτό είχε δημιουργηθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Ειδική Ομάδα Εργασίας, με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στόχος της ομάδας είναι η επεξεργασία του πλαισίου επιλογών για την ανακεφαλαιοποίηση ώστε η νέα κυβέρνηση να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα τις αποφάσεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών. Στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stress test, με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα αποτελέσματα τις άσκησης θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εν συνεχεία, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο λίγων εβδομάδων προκειμένου να διερευνήσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις κεφαλαίου. Αν το ύψος των κεφαλαίων δεν είναι απαγορευτικά υψηλό, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

Για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις, καθώς το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί κυρίως από τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει ΕΚΤ. Η μέχρι τώρα εικόνα είναι ότι οι θεσμοί πιέζουν για μια σημαντικού ύψους ανακεφαλαιοποίηση ώστε να θωρακιστεί αποφασιστικά η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και παράλληλα να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Από την αντίπερα όχθη επενδυτές και μέτοχοι τραπεζών πιέζουν ώστε το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης να μην οδηγήσει σε μεγάλη απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων.