Κλειδί για να αποδεσμευτεί η μία από τις δύο υποδόσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, θεωρείται από το σύνολο των πιστωτών το ασφαλιστικό, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ. Η σχεδιαζόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση κρίνεται κορυφαίο σημείο του προγράμματος οικονομικής στήριξης και σταθεροποίησης της Ελλάδας και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στη μηνιαία έκθεσή του τη θέτει ξεκάθαρα ως προτεραιότητα για την απελευθέρωση των κεφαλαίων διάσωσης που έχουν προβλεφθεί στη συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όμως η επιτροπή των ειδικών για το ασφαλιστικό δεν αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της πριν από το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου. Μάλιστα, τα μέλη της επιτροπής έχουν καταλήξει στην απόφαση να καταθέσουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ένα πόρισμα με όλες τις κατατεθειμένες προτάσεις, τόσο για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος όσο και για τη διαδικασία μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα, ώστε η κυβέρνηση που έχει και την πολιτική ευθύνη να καταλήξει σε όποια πρόταση επιθυμεί.
Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κερδίσει λίγο χρόνο, παρουσιάζοντας στους θεσμούς τις διαδικασίες που ακολουθεί αλλά και το έργο της επιτροπής, προκειμένου στη συνέχεια να διεξάγει έναν σύντομο εθνικό διάλογο με κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς και μέσα στον Νοέμβριο να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ικανοποιεί και τους δανειστές. Σε αυτό που «ποντάρει» βέβαια, είναι να κρίνουν οι θεσμοί, κατά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, ότι είναι ικανοποιητική η πορεία του διαλόγου και κυρίως ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι προς την κατεύθυνση που και οι ίδιοι επιθυμούν, προκειμένου να δώσουν στην Ελλάδα μικρή πίστωση χρόνου. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής για το ασφαλιστικό, πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, κυρίως αναφορικά με την κοστολόγηση των προτάσεων και την αναλογιστική προβολή των προτεινόμενων μοντέλων.
Βάσει μνημονίου πάντως, και εφόσον οι θεσμοί δεν συμφωνήσουν στις προτάσεις της κυβέρνησης, εντός του Οκτωβρίου θα πρέπει να νομοθετηθούν «σκληρά» μέτρα όπως η στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, η διεύρυνση της βάσης εισφορών για αυτοαπασχολούμενους με στόχευση στο πραγματικό εισόδημα, η πλήρης ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και η κατάργηση σε τρία έτη της επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης, η σταδιακή εναρμόνιση των παροχών ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ταμεία καθώς και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, αρχίζοντας με το υψηλότερο 20% των δικαιούχων από τον Μάρτιο 2016.