Εκροές καταθέσεων 1 δισ. από νοικοκυριά, εισροές 1,3 δισ. από επιχειρήσεις

Εκροές καταθέσεων 1 δισ. από νοικοκυριά, εισροές 1,3 δισ. από επιχειρήσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η εκροή καταθέσεων από τα νοικοκυριά, τα οποία παρά την ισχύ των capital controls, σήκωσαν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς περί το 1 δισ. ευρώ. Τη μείωση αυτή αντιστάθμισαν οι εισροές από τις επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν τα υπόλοιπά τους στους λογαριασμούς όψεως κατά 1,3 δισ. ευρώ, με συνέπεια το ισοζύγιο εισροών – εκροών να διαμορφωθεί θετικό κατά 305 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο και το σύνολο των καταθέσεων να διαμορφωθεί στα 121,1 δισ. ευρώ.

Η έλλειψη ρευστότητας από το σύστημα και η επιβολή των capital controls περιορίζει και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας, με αποτέλεσμα να καταγράφεται αρνητική ροή χρηματοδότησης, δηλαδή περισσότερες αποπληρωμές δανείων από νέα δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ έπειτα από ένα θετικό πρόσημο τον Ιούνιο, η ροή χρηματοδότησης υπήρξε αρνητική κατά -710 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και κατά -607 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, συντηρώντας τον αρνητικό ρυθμό χρηματοδότησης στο -1,6%. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στα 205,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 96,6 δισ. ευρώ είναι το χρέος των επιχειρήσεων, τα 13,5 δισ. ευρώ το χρέος των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και των ατομικών επιχειρήσεων, ενώ στα 95,4 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι οφειλές των ιδιωτών από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των καταθέσεων, οι ίδιες τάσεις με αυτές του Αυγούστου συνεχίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, και τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την ενίσχυση του τουρισμού, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών στερούν ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα. Η συμπεριφορά των νοικοκυριών φαίνεται ότι εξακολουθεί να επηρεάζεται από την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Ετσι συνεχίζουν να προχωρούν σε ανάληψη του συνόλου του ποσού που δικαιούνται, δηλαδή των 1.680 ευρώ τον μήνα, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν είναι αναγκαίο.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει είναι η μείωση στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία υποχώρησαν περαιτέρω κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και μειώθηκαν από τα 47,8 δισ. ευρώ στα 45,4 δισ. ευρώ. Η μείωση αποδίδεται στο γεγονός ότι λόγω της αβεβαιότητας έχουν περιοριστεί οι ανανεώσεις προθεσμιακών καταθέσεων και μεγάλη μερίδα νοικοκυριών προτιμά να έχει τα χρήματα «ανοιχτά» σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, στα 47,8 δισ. ευρώ. Συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν στα 101,8 δισ. ευρώ από 102,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι αντοχές του συστήματος δοκιμάζονται εκ νέου το φθινόπωρο, καθώς τόσο οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος όσο και η υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσει να πληρώνεται από τον Οκτώβριο, θα στερήσουν ρευστότητα τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα δοκιμάζονται και οι αντοχές των τραπεζών, καθώς ο δείκτης ρευστότητας, δηλαδή τα δάνεια προς τις καταθέσεις, διαμορφώνεται στο 170%, με τον δανεισμό της οικονομίας να αντιπροσωπεύει διπλάσια σχεδόν επίπεδα σε σχέση με τις αποταμιεύσεις στις τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή