Ανησυχητική αύξηση των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων

Ανησυχητική αύξηση των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φαινόμενο της αύξησης της παραοικονομίας στον ξενοδοχειακό κλάδο που συνιστά μεγάλη εστία φοροδιαφυγής για τη χώρα αναδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία και στα κάμπινγκ κατά το 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αφίξεις στα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ κατά την περυσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 8,7% φθάνοντας σε 17.743.493 σε σχέση με το 2013. Η αύξηση των αφίξεων από τους ξένους τουρίστες στα ξενοδοχειακά καταλύματα και τα κάμπινγκ έφθασε σε ποσοστό 13,3%. Ομως, η αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα (μη περιλαμβανομένων των αφίξεων με κρουαζιέρα) το 2014 έφθασε σε ποσοστό το 23% ξεπερνώντας τα 22 εκατ. Αν και τα στοιχεία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα καθώς στις αφίξεις στα καταλύματα δεν υπολογίζονται οι διαμονές των ξένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ υπάρχει και ένας αριθμός επισκεπτών που επισκέπτεται αυθημερόν την Ελλάδα, είναι σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος των τουριστών από το εξωτερικό κατευθύνεται πλέον σε παράνομα καταλύματα, τα οποία λειτουργούν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας. Εξάλλου οι διανυκτερεύσεις των τουριστών στα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ της χώρας αυξήθηκαν κατά 5,5% φθάνοντας σε 75.390.445. Ανά αγορά τις περισσότερες διανυκτερεύσεις πραγματοποίησαν οι Γερμανοί (9.919.814) με αύξηση 14,9% και οι Βρετανοί (8.805.422).

Στο μεταξύ, η Εurostat με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού -που έχει ως μήνυμα το «Ενα δισ. τουρίστες ένα δισ. ευκαιρίες»- δημοσιοποίησε μία έρευνα για τον τουρισμό μεταξύ της Ε.Ε. και του υπόλοιπου κόσμου. Οπως αναφέρει η έρευνα, το 1/3 του συνόλου των τουριστικών διανυκτερεύσεων από χώρες εκτός Ε.Ε. στην Ε.Ε. προήλθε πέρυσι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Το 2014 πραγματοποιήθηκαν από χώρες εκτός Ε.Ε. στην Ε.Ε. 327,2 εκατ. διανυκτερεύσεις εκ των οποίων 18,1 εκατ. στην Ελλάδα. Σε σύγκριση με το 2005 ο τουρισμός στην Ε.Ε. από χώρες εκτός της Ενωσης αυξήθηκε κατά 75% το 2014, κυρίως λόγω της έκρηξης του αριθμού των διανυκτερεύσεων των τουριστών από την Κίνα (+282%), τη Ρωσία (+248%) και τη Βραζιλία (+215%).

Στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, επισημαίνει μεταξύ άλλων την επιτακτική ανάγκη θωράκισης του τουρισμού στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής αντί της υπερφορολόγησης των νόμιμων επιχειρήσεων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σημειώνει ότι η ξενοδοχειακή επιχείρηση είναι ένα από τα κομβικά επίκεντρα κάθε τόπου, συνεισφέροντας στην απασχόληση, στην κατανάλωση και στη δημιουργία εισοδήματος και ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, υπογραμμίζει τη συμβολή των τουριστικών καταλυμάτων στη φιλοξενία των ξένων επισκεπτών της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή