Διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests εκτιμά η Eurobank

Διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests εκτιμά η Eurobank

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιήσει τη «μεγάλη επιστροφή» και να ανατρέψει την τρέχουσα αρνητική συγκυρία, διατύπωσε ο κ. Μπράντλεϊ Πολ Μάρτιν, αντιπρόεδρος της Fairfax Financial Holdings, που εκπροσωπεί τον καναδικό επενδυτικό όμιλο στο Δ.Σ. της Eurobank. Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας, το ανώτατο στέλεχος της Fairfax τόνισε ότι «θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η προοπτική ανατροπής της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας, η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη μεγάλη επιστροφή (come back)». Ο κ. Μάρτιν σημείωσε ακόμη ότι ο όμιλος Fairfax επενδύει εκεί όπου διακρίνει ότι υπάρχει αξία, ακόμη και υπό εξαιρετικά δύσκολες έως αρνητικές συνθήκες, και υπό αυτό το πρίσμα προχώρησε σε επενδύσεις στην Ελλάδα σε μια περίοδο μεγάλων προβλημάτων. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, υπογράμμισε ότι η τράπεζα ενσωματώνει αξία και διαθέτει τη δυναμική ώστε, με την αποκατάσταση των συνθηκών, να αναδειχθεί ξανά σε βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε την πεποίθησή του για τη δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των αποτελεσμάτων του stress test, ενώ απευθυνόμενος στους μετόχους της τράπεζας σημείωσε: «Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσω και πάλι τη βοήθειά σας, με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε την ίδια ανταπόκριση, το ίδιο και ακόμη καλύτερο, με βάση την εμπειρία σας, θετικό αποτέλεσμα». Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες συνθήκες, τόνισε ότι «μετά ένα εννεάμηνο πολιτικής αβεβαιότητας, με τις τρεις εκλογικές φάσεις, διαμορφώνονται πλέον οι προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα».

Την ερχόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών (AQR), η οποία θα διαπιστώσει το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων που θα πρέπει να διενεργήσουν οι τράπεζες προκειμένου να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το stress test, το οποίο θα προσδιορίσει τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για το διάστημα 2015-2017 με βάση τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα θέσει η ΕΚΤ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες για κάθε τράπεζα θα προσδιοριστούν από το άθροισμα του ποσού από την αξιολόγηση και αυτού που θα προκύψει από το stress test.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι από την αξιολόγηση θα προκύψουν οι μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ το stress test θα οδηγήσει σε οριακή επιβάρυνση και εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα ότι το τελικό ποσό θα είναι διαχειρίσιμο. Υπενθυμίζουν πως όλες οι συστημικές τράπεζες διαθέτουν μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα ικανά να απορροφήσουν ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών.

Σημειώνεται ότι το stress test θα έχει δύο σενάρια, το βασικό και το δυσμενές. Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2015, κατά -1,3% το 2016 και επιστροφή σε ανάπτυξη με +2,7% το 2017. Το δυσμενές θα έχει αυστηρότερες μακροοικονομικές παραδοχές, οι οποίες δεν έχουν γίνει γνωστές. Εκτός απροόπτου θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν από το AQR και το βασικό σενάριο μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικής συμμετοχής, ενώ τα επιπλέον κεφάλαια όπως θα προσδιοριστούν από το δυσμενές σενάριο θα μπορούν να καλυφθούν με τη χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Το stress test θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Αγώνας δρόμου για αυξήσεις κεφαλαίου

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των τραπεζών ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα είναι διαχειρίσιμο, τότε οι διοικήσεις θα πρέπει να αποδυθούν σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Δεδομένου ότι το stress test θα ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, οι τράπεζες θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Δηλαδή σε διάστημα περίπου 4 εβδομάδων θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίου ύψους αρκετών δισ. ευρώ, εγχείρημα εξαιρετικά φιλόδοξο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Η πρώτη, συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ, είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2013 ενώ το 2014 οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση έχουν προβλεφθεί κεφάλαια 10 έως 25 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή