ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή χρονοδιαγραμμάτων για το νέο φορολογικό θα ζητήσει η κυβέρνηση

allagi-chronodiagrammaton-gia-to-neo-forologiko-tha-zitisei-i-kyvernisi-2103273

Νέα φορολογική κλίμακα, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες, αναπροσαρμογή των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων και αύξηση των προκαταβολών φόρου είναι μερικές από τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στον Οκτώβριο. Οι ανωτέρω αλλαγές θα πρέπει να οδηγήσουν στην περαιτέρω αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1% του ΑΕΠ ή, διαφορετικά, να προσθέσουν στα δημόσια ταμεία 1,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό να ζητήσει αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων από τους πιστωτές της χώρας προκειμένου, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, να έχουν τον χρόνο για να σχεδιάσουν ένα νέο απλοποιημένο φορολογικό σύστημα το οποίο δεν θα προκαλέσει την οργή των φορολογούμενων, σε μια περίοδο (του φθινοπώρου) που οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Υποστηρίζουν, δε, ότι η αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ των εσόδων θα πρέπει να γίνει από την ανακατανομή των φορολογικών βαρών, μεταφέροντας τις επιβαρύνσεις στα υψηλότερα εισοδήματα χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζουν ποια είναι τα υψηλά εισοδήματα. Γι’ αυτό τον λόγο θα ζητήσουν τη μετάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στους επόμενους μήνες, δηλαδή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας καθώς και το ΔΝΤ θα δεχθούν την τροποποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μάλιστα, στελέχη των δανειστών τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν αλλαγές που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών, καθώς και την εισφορά αλληλεγγύης, που πρέπει να ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Αντίθετα, εμφανίζονται διαλλακτικοί στο θέμα της αλλαγής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν ισοδύναμα.

Σημειώνουν επίσης ότι ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που θα δεχθούν ισοδύναμα μέτρα, καθιστώντας σαφές ότι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αλλωστε, την ερχόμενη εβδομάδα φθάνουν στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια που θα επεξεργαστούν τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει:

1. Επανεξέταση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Σχεδιάζεται η δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για εισοδήματα που προκύπτουν από μισθούς, συντάξεις και ακίνητα. Μάλιστα, εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για λίγους και συγκεκριμένα για φορολογούμενους με εισόδημα που ανέρχεται σε 9.000- 12.000 ευρώ (δεν έχει αποφασισθεί ακόμη το ύψος του αφορολόγητου). Οσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η φορολόγηση κάθε πηγής εισοδήματος και πάλι με ξεχωριστή κλίμακα (όπως ισχύει σήμερα) αλλά με συντελεστές ίδιους για όλες τις πηγές.

2. Κατάργηση αναποτελεσματικών ή άδικων φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα, με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).

3. Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016.

4. Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.

5. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%). Η αύξηση των συντελεστών θα γίνει εφόσον δεν αποφασιστεί η θέσπιση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

6. Διατήρηση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ στα 2,650 δισ. ευρώ και το 2016.