Αναζητούνται εναλλακτικά ισοδύναμα για ΑΔΜΗΕ – «Μικρή ΔΕΗ»

Αναζητούνται εναλλακτικά ισοδύναμα για ΑΔΜΗΕ – «Μικρή ΔΕΗ»

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εναλλακτικά ισοδύναμα έναντι της προβλεπόμενης από το μνημόνιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και επαναφοράς του σχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ», έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για προστασία του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, καλείται να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση. Τα πλέον κρίσιμα θέματα από τις 8 συνολικά παρεμβάσεις που προβλέπει το μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας είναι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο ΝΟΜΕ, το πώς δηλαδή θα προχωρήσει η διάθεση μέσω δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, έτσι ώστε να περιοριστεί το μερίδιό της στη λιανική και χονδρική αγορά κατά 25% μέχρι το 2018 και κατά 50% μέχρι το 2020.

Στο υπουργείο Ενέργειας έχουν συσταθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση επτά ομάδες εργασίας που δουλεύουν τα προαπαιτούμενα στην αγορά ενέργειας, στις οποίες όμως δεν υπάρχει εκπροσώπηση των ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών, τους οποίους οι αλλαγές αφορούν επίσης άμεσα, με κίνδυνο οι προτάσεις που θα προκύψουν, αφού δεν θα λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις του συνόλου της αγοράς, να παραμείνουν σχέδια επί χάρτου όταν έρθει η ώρα της δημόσιας διαβούλευσης.

Το σχέδιο για τα ΝΟΜΕ καταρτίζεται αυτό το διάστημα, με κρίσιμη παράμετρο την τιμή διάθεσης της λιγνιτικής παραγωγής. Η ΔΕΗ έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτο όρο την κάλυψη κατ’ ελάχιστον του πλήρους κόστους παραγωγής όπως αυτό αποτυπώνεται στις οικονομικές της καταστάσεις, το οποίο όμως αμφισβητείται από την αγορά. Τη λύση καλείται να δώσει η ΡΑΕ, η οποία θα επανεξετάσει τα κοστολογικά στοιχεία της ΔΕΗ, με τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί να παραμένει ένα επίμαχο θέμα μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. Ο δεύτερος αδιαπραγμάτευτος όρος που τίθεται από τη ΔΕΗ είναι η διοχέτευση της ισχύος που θα αγοράζουν οι ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών σε όλη την γκάμα των τιμολογίων και όχι επιλεκτικά στους ελκυστικούς πελάτες της επιχείρησης. Η ΡΑΕ θα πρέπει, λοιπόν, να λάβει υπόψη της αυτές τις παραμέτρους και ταυτοχρόνως να καταρτίσει ένα μοντέλο ΝΟΜΕ ελκυστικό για τους ιδιώτες που θα κληθούν να συμμετάσχουν σε αυτό. Το γεγονός, πάντως, ότι οι συζητήσεις αυτήν τη στιγμή γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της αγοράς αυξάνει τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε ένα σχέδιο που θα καταστεί άχρηστο. Η διοίκηση της ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία ύπαρξης ενός σχεδίου ΝΟΜΕ που δεν θα λειτουργήσει εις βάρος της και παράλληλα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών και προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής είτε ενός σχεδίου που θα έχει αρνητικές συνέπειες για την επιχείρηση είτε την επαναφορά του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ», φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, φέρεται να εισηγείται στην πολιτική ηγεσία εναλλακτικό σενάριο εισόδου ιδιωτών σε ποσοστό 49% σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ.

Η λύση αυτή θεωρείται καλύτερη από την πώληση του πακέτου της «Μικρής ΔΕΗ» για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θα αποφευχθεί η εφάπαξ διάθεση μεριδίου 25% στη λιανική αγορά, όπως προέβλεπε το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ». Ο δεύτερος, ότι θα αποφευχθεί η πώληση και μονάδων φυσικού αερίου, η ανταγωνιστικότητα των οποίων συνεχώς βελτιώνεται έναντι των λιγνιτικών, και ο τρίτος, ότι δεν θα χρειαστεί να εκχωρήσει κανένα πάγιο περιουσιακό στοιχείο. Σε ό,τι αφορά τη μάχη για τον ΑΔΜΗΕ, το αρμόδιο επιτελείο στο υπουργείο Ενέργειας αγωνίζεται τις τελευταίες ημέρες να βελτιώσει αδυναμίες του εναλλακτικού ισοδύναμου σχεδίου που καταρτίστηκε προ συμφωνίας και έχει ήδη παρουσιαστεί στους πιστωτές. Το σχέδιο αυτό, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» σε προηγούμενο δημοσίευμα, προβλέπει την παραμονή των παγίων στη ΔΕΗ και την απόσχιση των δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον ανταγωνισμό, και συγκεκριμένα του Κέντρου Κατανομής Αγ. Στεφάνου, οι οποίες θα μεταφερθούν στον σημερινό ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ενέργειας), που θα μετεξελιχθεί σε Διαχειριστής του Συστήματος. Η ιδιοκτησιακή δομή του νέου ΑΔΜΗΕ που θα προκύψει θα εξακολουθήσει να είναι 100% ελληνικό Δημόσιο με δυνατότητα διάθεσης του 49% σε τρίτους. Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη με βάση το μνημόνιο να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση μέσα στον Οκτώβριο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο το πακέτο μεταρρυθμίσεων να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς οι σημαντικές καθυστερήσεις την τελευταία διετία έχουν «παγώσει» την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή