Αφορολόγητο όριο μόνο με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών

Αφορολόγητο όριο μόνο με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο όσοι συγκεντρώνουν αποδείξεις μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα έχουν αφορολόγητο όριο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αφού τόνισε ότι και οι ιατρικές δαπάνες θα αναγνωρίζονται εφόσον πραγματοποιούνται με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι: «για το 2015 εξακολουθούμε να τις συγκεντρώνουμε αλλά για το 2016 εξετάζεται το  να «χτίζεται» το αφορολόγητο μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος και μόνο με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζονται άλλες δαπάνες, όπως οι ιατρικές».

Επισήμανε μάλιστα ότι οι γιατροί κατάφεραν με ευκολία να ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, άρα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στο σύστημα της ηλεκτρονικής πληρωμής. Επί της ουσίας για να συνεχίσει να έχει κάποιος αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνει σε αποδείξεις από πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες το 10% του εισοδήματός του. Δηλαδή προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν το αφορολόγητο όριο των 9.550 ή 12.000 ευρώ θα πρέπει όπως και σήμερα να έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις. Ωστόσο, αλλάζει ο τρόπος συλλογής των αποδείξεων. Αυτές θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσω των χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και εν συνεχεία η τράπεζα θα ενημερώνει αυτόματα την εφορία για τις ετήσιες δαπάνες των φορολογουμένων. Οσοι δεν χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές κάρτες θα χάνουν ενδεχομένως το αφορολόγητο όριο. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις για τους φορολογούμενους που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης επικροτεί και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ο οποίος ανέφερε μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού ότι: «οι εμπορικές επιχειρήσεις όχι μόνο δεν φοβούνται αλλά καλωσορίζουν το ενδεχόμενο της αναγνώρισης αφορολογήτου μόνο με τη χρήση πιστωτικών καρτών». Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της γενικής γραμματείας εμπορίου αναφέρουν ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες με τα πιστωτικά ιδρύματα για μείωση των χρεώσεων που κατά μέσο όρο φθάνουν στο 2% του τζίρου. Σημειώνουν δε ότι ήδη έχουν γίνει άτυπες συναντήσεις με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών ενώ το προσεχές διάστημα θα προγραμματισθεί και συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντως, στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι και η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Οπως είπε ο κ. Αλεξιάδης θα προβλέπονται μπόνους με επιπλέον φοροελάφρυνση, ενώ αναζητείται τρόπος να αυξηθεί και το κίνητρο για τους επαγγελματίες. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να μειώσουν την προμήθεια που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση των μηχανημάτων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών. Μιλώντας στο 1st Athens Digital Payments Summit ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε υψηλό το ποσοστό 2% που επιβάλλεται επί του τζίρου των επιχειρήσεων που γίνεται με τη χρήση πιστωτικών καρτών, την ώρα που, όπως είπε, το ίδιο το κράτος δεν επιβάλλει τόσο υψηλό φόρο στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη χορήγηση κινήτρων και για τους εμπόρους για τους οποίους προωθείται η επιδότηση μέσω του ΕΣΠΑ του κόστους για την εγκατάσταση των συσκευών αποδοχής καρτών, αλλά και η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές.

Η εμπειρία των capital controls δείχνει πάντως ότι οι συναλλαγές μπορούν να περάσουν πλέον στην ηλεκτρονική φάση. Από τις 29 Ιουνίου (ημερομηνία που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές) αυξήθηκε η ζήτηση για χρεωστικές κάρτες, ο αριθμός των οποίων εκτινάχθηκε κατά 1 εκατομμύριο μέσα σε έναν μόλις μήνα, όταν πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν, κατά μέσον όρο, κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή