Τέλος από σήμερα ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ σε έξι νησιά

Τέλος από σήμερα ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ σε έξι νησιά

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ σε 6 νησιά της χώρας. Στη σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ και υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών τονίζεται ότι από 1ης Οκτωβρίου στα νησιά του Αιγαίου Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος και Σκιάθος αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ και εξομοιώνονται με το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (6%, 13% και 23%). Σημειώνεται ότι τα έξι ανωτέρω νησιά αποτελούν την πρώτη ομάδα που εντάσσεται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και θα ακολουθήσει την 1η Ιουνίου 2016 η δεύτερη ομάδα νησιών και την 1η Ιανουαρίου 2017 τα υπόλοιπα.

Οι αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ είναι της τάξεως του 20% έως και 44,44% και θα οδηγήσουν σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών από 3,7% έως 6%. Ειδικά για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία των νησιών αυτών οι ανατιμήσεις μπορεί να φθάσουν το 7,5%, καθώς ο συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 5% στο 13%.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών είχε επισημανθεί ότι «θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στη φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα». Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, έγινε με μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος, με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Από 1ης Οκτωβρίου 2015 αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ (από 6% σε 13%) και για τη «διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή