Οριστικοποιείται στο αυριανό EWG η λίστα με τα προαπαιτούμενα

Οριστικοποιείται στο αυριανό EWG η λίστα με τα προαπαιτούμενα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αύριο, Παρασκευή, προγραμματίστηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) που θα οριστικοποιήσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει έως τις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση για να εκταμιευθούν οι δύο υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει στο να καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού 2016, συμπεριλαμβάνοντας τους στόχους του μνημονίου για ύφεση και πρωτογενές ισοζύγιο, ενώ το Βερολίνο έστειλε χθες εκ νέου μήνυμα πλήρους εφαρμογής των συμφωνηθέντων, υποστηρίζοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς το πρόγραμμα και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συγκληθεί εκ νέου το EWG για να οριστικοποιήσει αυτή τη φορά τη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα σε δύο φάσεις. Ενα πακέτο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και το δεύτερο έως τις αρχές Νοεμβρίου, ώστε να εκταμιευθούν σε δύο δόσεις οι υποδόσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Ο αρχικός κατάλογος των μέτρων που πρότεινε το EWG περιελάμβανε 105 δράσεις του μνημονίου και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του EWG την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν ελήφθη απόφαση.

Πέραν των προαπαιτούμενων μέτρων που θα καθοριστούν, αύριο αναμένεται να παρουσιαστούν και τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε –σύμφωνα με πληροφορίες– να εγγράψει στο προσχέδιο τους στόχους του μνημονίου για ύφεση φέτος και το 2016 (2,3% και 1,3% αντίστοιχα), καθώς και για το πρωτογενές ισοζύγιο (πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016). Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, πάντως, ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη φέτος (περί το 1,5%), αλλά αποφάσισε να μην αλλάξει τώρα τους στόχους, καθώς δεν έχει γίνει η απαραίτητη συνεννόηση με τους θεσμούς. Αλλωστε, αυτή η συζήτηση θα γίνει τις επόμενες ημέρες και οι στόχοι μπορούν να αναθεωρηθούν είτε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, είτε με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Πάντως, χθες το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έστειλε σαφές μήνυμα πλήρους εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μ. Γιέγκερ, δήλωσε χθες πως «στην ουσία το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι ανταγωνιστική, προκειμένου να μπορεί να συμβαδίσει με την Ευρωζώνη. Γι’ αυτό η Ελλάδα έχει συμφωνήσει από κοινού με τους δανειστές της ένα τρίτο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Και πρόσθεσε πως «σε αυτό υπάρχει μια σειρά από πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ολα αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα. Αυτά υπηρετούν έναν επακριβώς προσδιορισμένο στόχο και δεν είναι μόνο συμφωνημένα στο Eurogroup –η Ελλάδα είναι ρητώς μέλος αυτού του Eurogroup– αλλά υποστηρίζονται και ρητά από την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα θα τα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν θα είναι πολύ εύκολο. Η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει πολλά. Αυτό είναι που έχει συμφωνηθεί και αυτό υλοποιείται». Μάλιστα, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή πορευόμαστε «στη βάση μιας πολύ συνεπούς ανάλυσης, συνάγουμε από αυτή την ανάλυση καθαρούς στόχους και αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν υλοποιηθούν αυτά τα μεταρρυθμιστικά βήματα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή