Ο κίνδυνος του Grexit δεν πέρασε προειδοποιεί ο Ευάγγ. Μυτιληναίος

Ο κίνδυνος του Grexit δεν πέρασε προειδοποιεί ο Ευάγγ. Μυτιληναίος

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά μηνύματα προς την κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο απευθύνει μέσω συνέντευξής του στους FT ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις, εκφράζοντας –όπως ο ίδιος φροντίζει να ξεκαθαρίσει– και άλλους Ελληνες επιχειρηματίες.

O κ. Μυτιληναίος, εκπροσωπώντας την πραγματική οικονομία, ως επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου με δραστηριότητα στη βαριά βιομηχανία, την ενέργεια και τις κατασκευές και αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν πέρασε, εκτιμά με νόημα ότι η κυβέρνηση μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία, στηριζόμενη σε έντιμους και αποδεκτούς παίκτες, και καλεί τους Ελληνες επιχειρηματίες να προχωρήσουν πρώτοι σε επενδύσεις, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης και στους ξένους επενδυτές. Η εικόνα που μεταφέρει για την πραγματική οικονομία είναι άκρως ανησυχητική.

«Η άποψή μου και η άποψη άλλων (επιχειρηματιών) είναι πως η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη. Αυτό το μήνυμα δεν πέρασε σωστά στην προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος στη συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Μας λείπει η αίσθηση της εθνικής επείγουσας ανάγκης, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη». Εκτιμά ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανότητα το μεγαλύτερο ζήτημα της οικονομίας αυτήν τη στιγμή», καθώς επίσης και ότι «πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν». Ο κ. Μυτιληναίος προειδοποιεί για μια επικείμενη ανακατάταξη του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας, που μαστίζεται από την ύφεση, με χιλιάδες χρεωμένες επιχειρήσεις να έρχονται αντιμέτωπες με τη ρευστοποίηση, όταν τελικά οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, κάτι που αποτελεί όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μεταφέρει επίσης την αίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας ως Ελληνας ηγέτης έχασε μια σπάνια ευκαιρία να συσπειρώσει τη χώρα και να επιταχύνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μετά την αποφασιστική νίκη στις εκλογές του προηγούμενου μήνα. «Ηταν μια μοναδική ευκαιρία γι’ αυτόν μετά από τέτοιο θρίαμβο. Αντιθέτως επέλεξε μια συνέχιση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε και ο ίδιος, έκανε λάθη και δεν ένωσε τους Ελληνες», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι θα έπρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας «για να δείξει σε όλους τους Ελληνες ότι αυτό που μας χώριζε τόσα χρόνια δεν θα πρέπει πλέον να μας χωρίζει, λόγω του εθνικού κινδύνου που αντιμετωπίζουμε». Εκτίμησε, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους δανειστές και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. «Μια καλή αξιολόγηση θα επαναφέρει σχέσεις εμπιστοσύνης-κατανόησης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα προχωρήσει, και αυτό με τη σειρά του θα φέρει επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή