ΣΕΒ: Η «εσωτερική υποτίμηση» αύξησε την ανεργία και όχι την ανταγωνιστικότητα

ΣΕΒ: Η «εσωτερική υποτίμηση» αύξησε την ανεργία και όχι την ανταγωνιστικότητα

45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η "εσωτερική υποτίμηση" που υποτίθεται θα ενθάρρυνε την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της "Ελλάδας που παράγει", όπως εφαρμόστηκε στην πράξη, ακυρώθηκε από την αυξημένη και παρατεταμένη αβεβαιότητα και χρηματοδοτική ασφυξία και δεν οδήγησε, μετά από πέντε χρόνια, στην επιθυμητή ισχυρή παραγωγική ανασυγκρότηση με μια εμφανή στροφή σε παραγωγικές και υψηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες. Απλά, οδήγησε σε μειωμένη απασχόληση και μειωμένες αποδοχές».

Αυτό αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ και, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η ετήσια αποζημίωση ανά μισθωτό στην Ελλάδα ήταν, το 2014, 35% χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ-28, ενώ η μέση ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο είναι 27% χαμηλότερη.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει και πάλι την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, κυρίως, στη βιομηχανία, οι οποίες, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, παράγουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο από κάθε άλλο παραγωγικό κλάδο και, ταυτόχρονα, δημιουργούν συνθήκες απεξάρτησης από τις εισαγωγές που εγκλωβίζουν οικονομικούς πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή