Φόβοι μαζικής εξόδου από τη ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία

Φόβοι μαζικής εξόδου από τη ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβους για μαζική έξοδο από τη ρύθμιση των 100 δόσεων εντός των επομένων μηνών, με αρνητικές συνέπειες για τα οικονομικά των Tαμείων και τα έσοδα του Δημοσίου, εκφράζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, εν αναμονή των αλλαγών στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων βγήκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, 25.500 οφειλέτες σε ταμεία, κυρίως στο ΙΚΑ, με χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που προέρχονται από το ΙΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο οποίο έχουν μεταφερθεί χρέη όλων των ασφαλιστικών ταμείων άνω των 5.000 ευρώ, από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή, εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων περίπου 133.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ. Στις 28 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της παράτασης που δόθηκε για τακτοποίηση δόσεων (λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες), δεν είχαν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους και συνεπώς βρέθηκαν εκτός ρύθμισης οι 25.500 με συνολικό χρέος 1,062 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, εκτός ρύθμισης βρέθηκαν 16.198 οφειλέτες με χρέη συνολικής αξίας 936,7 εκατ. ευρώ, ενώ από το ΙΚΑ, τουλάχιστον 9.300 οφειλέτες με χρέη 126 εκατ. ευρώ δεν είχαν καταβάλει τουλάχιστον 2 δόσεις και σύμφωνα με το νόμο βρέθηκαν εκτός ρύθμισης. Στελέχη των Ταμείων υπολογίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους συγκεκριμένους οφειλέτες έσπευσε να ρυθμίσει τα χρέη του κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου, για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Το «στοίχημα» πλέον μεταφέρεται για τους επόμενους μήνες, καθώς βάσει των προβλέψεων του 3ου Μνημονίου θα υπάρξει αύξηση του επιτοκίου, το οποίο για όλες τις ρυθμίσεις αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να καθοριστεί με βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, ήτοι στο 5%. Εξαιρούνται οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φυσικά πρόσωπα, η υπαγόμενη στη ρύθμιση οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη και η ακίνητη περιουσία είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

Κρίσιμη θεωρείται η υπουργική απόφαση που αναμένεται να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι διευθυντές των ασφαλιστικών ταμείων και των εφοριών θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε μείωση του αριθμού των δόσεων (μείωση, δηλαδή, της διάρκειας της ρύθμισης) με βάση τα οικονομικά δεδομένα του οφειλέτη. Από τον επόμενο μήνα, αναμένεται να ξεμπλοκάρει και η διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων προς τους εκτός ρύθμισης οφειλέτες, για χρέη που προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα, θα ολοκληρωθεί η πρόσβαση του ΚΕΑΟ στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών και η διασύνδεσή του με το TAXIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή