Κατά της Λευκωσίας στρέφονται Ελληνες επενδυτές για το bail in

Κατά της Λευκωσίας στρέφονται Ελληνες επενδυτές για το bail in

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η πρώην Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου ζητεί από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστη από το PSI, Ελληνες επενδυτές κινούνται νομικά κατά της Κύπρου για το «κούρεμα» που υπέστησαν το 2013 οι καταθέσεις τους στις κυπριακές τράπεζες και συγκεκριμένα στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα.

Το επιχείρημα των επενδυτών είναι ότι υπήρξε διακριτική μεταχείριση απέναντί τους, καθώς δημόσιοι φορείς της Κύπρου είχαν εξαιρεθεί από το «κούρεμα».

Πρόκειται για 676 καταθέτες, στους οποίους περιλαμβάνονται ιδιώτες καταθέτες, θεσμικοί καταθέτες και κάτοχοι ομολόγων, οι οποίοι με 434 ξεχωριστές αιτήσεις ζητούν την ανάκτηση ζημιών που υπέστησαν. Μάλιστα, όπως εκτιμάται το ποσό των απωλειών που είχαν υπερβαίνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση καταχωρίσθηκε στο Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών, το οποίο αποτελεί ένα διεθνές επενδυτικό δικαστήριο, που συνδέεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η υπόθεση θα εκδικαστεί μέσω δεσμευτικής διαιτησίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2013, ένας από τους βασικότερους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, ήταν να «κουρευτούν» κατά 47,5% οι ανασφάλιστες (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να μετατραπούν σε μετοχές, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα εισήλθε σε διαδικασία εκκαθάρισης, με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι καταθέτες να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους.

«Πιστεύουμε ότι οι Ελληνες επενδυτές απομονώθηκαν και έτυχαν διάκρισης κατά τη διάρκεια της διάσωσης (της Κύπρου) και ενώ οι Ελληνες επενδυτές υποβλήθηκαν σε ακραία μέτρα διάσωσης, πολλοί δημόσιοι οργανισμοί της Κύπρου εξαιρέθηκαν» ανέφερε ο κ. Τζέι Αϊζενχόφερ, εκ των διευθυνόντων συμβούλων του νομικού οίκου Grant & Eisenhofer. Επί της ουσίας, αυτή είναι και η υποστηρικτική «γραμμή» των επενδυτών που ζητούν να αποζημιωθούν για τις απώλειές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή