Ανησυχητικά μηνύματα για τον τουρισμό στέλνει και ο Αύγουστος

Ανησυχητικά μηνύματα για τον τουρισμό στέλνει και ο Αύγουστος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρέναρε» και τον Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης των αεροπορικών αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν περαιτέρω τα υψηλά κέρδη που είχαν προκύψει για τον ελληνικό προορισμό τους πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 4,5% φθάνοντας σε 3,13 εκατ. έναντι 3 εκατ. τον Αύγουστο του 2014. Για το οκτάμηνο οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,2% ξεπερνώντας τα 12,8 εκατ. Καταλυτικό ρόλο για τον περιορισμό των μεγάλων ωφελειών που αναμένονταν για τον ελληνικό τουρισμό έπαιξαν οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη χώρα -οι οποίες οδήγησαν στην επιβολή των capital controls- και η πτώση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία.

Αναλυτικά, η μεγάλη πτώση των αφίξεων από τη Ρωσία (-47%) για το οκτάμηνο ροκάνισε σε ποσοστό άνω του 50% την αύξηση των αφίξεων που προέκυψε από εννέα αγορές για τη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για τον τουρισμό του ΣΕΤΕ από Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, ΗΠΑ και Κύπρο οι αφίξεις για το οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 810.597, ενώ οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 437.897. Πάντως, και για το υπόλοιπο της σεζόν φαίνεται ότι θα κινηθούν αρνητικά οι αφίξεις από τη Ρωσία. Αλυσιδωτές επιπτώσεις εκτιμούν τουριστικοί παράγοντες της χώρας ότι μπορεί να δημιουργήσει μία ολική κατάρρευση της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Transaero, η οποία σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης οδηγείται προς πτώχευση. Ηδη, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρθηκε σε ανησυχητικά μηνύματα για πιθανή χρεοκοπία μεγάλου ρωσικού Τοur Operator με σημαντική παρουσία στη χώρα μας.

Οι εξελίξεις στην Transaero κινητοποίησαν άμεσα τη κυπριακή κυβέρνηση, καθώς η ρωσική αεροπορική εταιρεία μεταφέρει το 70% επί του συνόλου των Ρώσων τουριστών που ταξιδεύουν στην Κύπρο. Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακοτρύπης τόνισε ότι διερευνάται, ήδη, πώς θα καλυφθούν κενά που ενδεχομένως προκύψουν από μία απουσία τής εν λόγω εταιρείας από την αγορά. Οι αφίξεις στην Κύπρο από τη Ρωσία για το οκτάμηνο μειώθηκαν κατά περίπου 19,6% ή 100.000. Οι συνολικές αφίξεις στη Κύπρο για το οκτάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,2% (1,84 εκατ.) και για τον Αύγουστο κατά 5,1% (392.272). Πτώση κατά 20,7% παρουσίασαν για το οκτάμηνο οι αφίξεις Ρώσων τουριστών και στην Τουρκία φθάνοντας σε 2,78 εκατ. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε πτωτική τροχιά τις συνολικές αφίξεις τουριστών στη γειτονική χώρα. Για το οκτάμηνο οι συνολικές αφίξεις στη Τουρκία μειώθηκαν κατά 0,89% (25,5 εκατ.), ενώ για τον Αύγουστο κατά 2,9% (5,13 εκατ.). Πάντως, η τουρκική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της κίνησης από τη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες αποφάσισε για το φθινόπωρο να επιδοτεί τους ταξιδιωτικούς πράκτορες με 6.000 δολ. ανά πτήση charter με κατεύθυνση την Τουρκία. Επίσης, οι αφίξεις των Ρώσων στην Ισπανία μειώθηκαν για το οκτάμηνο κατά 36,7% (675.231). Οι συνολικές αφίξεις για το οκτάμηνο στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 4,1% (47,2 εκατ.) και για τον Αύγουστο κατά 1,6% (9,2 εκατ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή