Μαχαίρι 1,2 δισ. ευρώ στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές

Μαχαίρι 1,2 δισ. ευρώ στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περικοπή δαπανών 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συντάξεις και την κοινωνική προστασία, προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016. Συνολικά, το κονδύλι για μισθούς και συντάξεις θα είναι μειωμένο το επόμενο έτος κατά 258 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ για την ασφάλιση θα καταβληθούν 696 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει, καθώς παρουσιάζουν έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ για το 2016, παρά το γεγονός ότι θα επιβληθούν μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται νέα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ώστε να ισοσκελιστεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, αυτά είναι:

1. Μισθολογικές παρεμβάσεις και μη μισθολογικές με στόχο να εξοικονομηθούν 21,2 εκατ. ευρώ. Το επόμενο έτος θα εφαρμοστεί το νέο ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο προβλέπονται εξοικονόμηση από το καθεστώς προαγωγών, αύξηση του επιδόματος ευθύνης, να λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα των θέσεων ευθύνης και η αναμόρφωση των μη μισθολογικών παροχών.

2. Μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 105 εκατ. ευρώ ή 50%.

3. Παρεμβάσεις στις συντάξεις και τις παροχές κοινωνικής προστασίας με στόχο τη βελτίωση κατά 1,2 δισ. ευρώ του ελλείμματος των Ταμείων. Το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από περικοπές, ενώ προβλέπονται και κάποια έσοδα από την αύξηση εισφορών.

4. Περιστολή αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ. Απομένει να αποδειχτεί εάν το υπουργείο Αμυνας θα παρουσιάσει κάποια ισοδύναμα μέτρα.

Συνολικά, οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2016 θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 55,6 δισ. ευρώ, παραμένοντας σταθερές σε σχέση με φέτος. Ομως, στο προσχέδιο είναι σαφές ότι τα κονδύλια για μισθούς, συντάξεις και ασφάλιση θα υποχωρήσουν. Ειδικότερα:

1. Μισθοί και συντάξεις: Συνολικά το κονδύλι θα ανέλθει στα 18,5 δισ. ευρώ από 18,8 δισ. ευρώ φέτος.

2. Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία: Φέτος προβλέπεται να καταβληθούν 14,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 το ποσό υποχωρεί στα 13,8 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για φέτος το ποσό που αρχικώς είχε προβλεφθεί για την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία ήταν 13,9 δισ. ευρώ, αλλά οι ανάγκες τελικά αποδείχτηκαν μεγαλύτερες. Γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί και για το 2016, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που θα αποφασιστεί φέτος.

3. Λειτουργικές δαπάνες: Θα μειωθούν στα 5,1 δισ. ευρώ το 2016 από 5,5 δισ. ευρώ το 2015.

4. Αποθεματικό: Για το 2016 προβλέπεται η δημιουργία αποθεματικού 1 δισ. ευρώ. Φέτος το αποθεματικό θα «κλείσει» στα 302 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα στη χρονιά χρειάστηκαν περί τα 700 εκατ. ευρώ, κυρίως για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και την παροχή του ΕΚΑΣ (250 εκατ. ευρώ).

5. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των δαπανών για επενδύσεις κατά 350 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος. Συνολικά, αναμένεται να φθάσουν στα 6,75 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. ευρώ το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή