Βελτίωση ρευστότητας μετά την αξιολόγηση αναμένει η Eurobank

Βελτίωση ρευστότητας μετά την αξιολόγηση αναμένει η Eurobank

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα αναμένει η Eurobank αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος. Παράλληλα, οι οικονομολόγοι της τράπεζας εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η πορεία της οικονομίας το 2015 θα είναι καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας σε ανάπτυξη.

Σύμφωνα με παρουσίαση της Eurobank, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί η διοίκηση της τράπεζας εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης, για το 2015 αναμένεται σημαντικά μικρότερη ύφεση, μεταξύ 1% και 1,5%, έναντι πρόβλεψης της Ε.Ε. για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% το 2015. Η Eurobank επισημαίνει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 η οικονομία θα δοκιμαστεί από δύο ισχυρά σοκ: τα νέα περιοριστικά μέτρα και τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών. Ωστόσο οι οικονομολόγοι της τράπεζας εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί για το 2016, θεωρώντας ότι η ύφεση θα κινηθεί κατά 1,3% και 1,8% έναντι επίσης πρόβλεψης 1,3%, ενώ για το 2017, οπότε η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη, η Eurobank εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,5% έναντι 2,7% που προβλέπει η Ε.Ε.

Η τράπεζα θεωρεί ότι ώθηση στις αναπτυξιακές δυνατότητες  της χώρας  μεσοπρόθεσμα θα  μπορούσαν να  δώσουν η άπλετη ρευστότητα από την Ε.Ε. και το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων  που  προβλέπει το πρόγραμμα, η ανάκαμψη των  επενδύσεων  που  σήμερα  βρίσκονται  στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1960 καθώς και η αύξηση των εξαγωγών.

Παράλληλα, η θετική αξιολόγηση του προγράμματος θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες ρευστότητας. Η θετική αξιολόγηση θα οδηγήσει στην επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης που επιτρέπει στην ΕΚΤ να δέχεται ως εγγυήσεις κρατικά ομόλογα χωρών-μελών χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς και στην αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης θα οδηγήσει στη μείωση του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών. Ολα αυτά θα οδηγήσουν σε μείωση επιτοκίων, βελτίωση επενδυτικού κλίματος, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφορία.

Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, επισημαίνει πως οι επιπτώσεις φαίνεται ότι είναι μικρότερες των αρχικών εκτιμήσεων και ότι μετά το αρχικό σοκ η κατάσταση στις αποπληρωμές δανείων ομαλοποιείται γρήγορα. Επιπλέον, επισημαίνονται τα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή