Προαναγγελία Κατρούγκαλου για περικοπές στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

Προαναγγελία Κατρούγκαλου για περικοπές στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ανατρέψει την πλειονότητα των μέτρων που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι, ακόμη και αυτών που θα ψηφιστούν εντός των επόμενων ημερών ως μέρος του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, προωθεί η κυβέρνηση έως τις 15 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε χθες, εξερχόμενος από το Μαξίμου, ότι το «μαχαίρι» στις συντάξεις θα πέσει τελικά χαμηλότερα από τα 1.500 ευρώ, αφού υποστήριξε ότι θα ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση κάτω από τα 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη). Στη συνέχεια, ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο προΐσταται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, για τις βασικές αρχές του σχεδίου του και το χρονοδιάγραμμα που θα επιδιώξει να υλοποιήσει, εφόσον καταφέρει να πείσει τους θεσμούς ότι μέσω της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, πολλά από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου μπορούν να παρακαμφθούν. Μέχρι τότε βέβαια, θα κληθεί να νομοθετήσει αλλά και να εφαρμόσει, μέσω της έκδοσης των απαιτούμενων εγκυκλίων, διατάξεις που θα επιδιώξει να ανατρέψει μέσω ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, που θα ισχύει με κοινούς κανόνες για όλους, από το 2016 και μετά.

Στην πρώτη φάση των προαπαιτούμενων συγκαταλέγονται διατάξεις που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα και προβλέπουν την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση πριν από τα 67 και την επανεξέταση της εξαίρεσης μιας σειράς ασφαλισμένων στο Δημόσιο με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών. Παράλληλα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων ο κ. Κατρούγκαλος, θα καταργηθούν και διατάξεις που είχαν θεσμοθετηθεί με τον νόμο Στρατούλη (ν. 4331/2015) και οι οποίες θα στερήσουν από περίπου 20.000 ανασφάλιστους υπερηλίκους το δικαίωμα στην κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, θα εμποδίσουν περίπου 5.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ με χρέη έως 50.000 ευρώ να λάβουν σύνταξη με συμψηφισμό της οφειλής τους και θα αποτρέψουν όσους μηχανικούς ήθελαν να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας χαμηλότερες εισφορές προς το ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που αναμένεται σήμερα να ξαναβρεθούν στη Σταδίου 29, τέθηκε το ερώτημα γιατί να νομοθετηθούν διατάξεις, οι οποίες θα εξουδετερωθούν στη συνέχεια και η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Ψηφίστε τα τώρα και βλέπουμε τι θα γίνει στη συνέχεια».

Το υπουργείο Εργασίας πάντως έχει δώσει αρκετό βάρος στο έργο της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου να καταθέσει στον κ. Κατρούγκαλο το τελικό της πόρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία σενάρια στηριζόμενα στην πρόταση Κατρούγκαλου, την πρόταση Νεκτάριου και την πρόταση για αλλαγές στον νόμο 3863 του 2010, βάσει των οποίων θα υπάρξει άμεσα εθνικός διάλογος.

Αν και οι θεσμοί φαίνεται πως δεν διαφωνούν με το εγχείρημα για μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μέχρι να υπάρξει έγκριση τόσο της προσπάθειας όσο -κυρίως- του περιεχομένου της, αυτό που παραμένει ενεργό είναι το 3ο μνημόνιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πλήρη εφαρμογή των νόμων του 2010 (βασική και αναλογική σύνταξη), την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και την αύξηση των εισφορών στους αγρότες, την κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015, την εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος εφαρμογής (περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο) της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις, τη σταδιακή ολοκλήρωση της ενοποίησης των Ταμείων σε ένα, έως το τέλος του 2016, και τη μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών – παροχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή