Αυξάνεται το ποσό των δόσεων στη ρύθμιση του ΙΚΑ

Αυξάνεται το ποσό των δόσεων στη ρύθμιση του ΙΚΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 5% ετησίως αναπροσαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου το επιτόκιο όλων των ενεργών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το ΙΚΑ με εγκύκλιό του ενημερώνει πως από την 1η του επόμενου μήνα τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη του 3ου μνημονίου, βάσει της οποίας το επιτόκιο για όλες τις εν ενεργεία ρυθμίσεις υπολογίζεται με βάση το ισχύον επιτόκιο αναφοράς για πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 5,05% ετησίως (0,421% μηνιαίως). Συνεπώς, το επιτόκιο όσων είχαν υπαχθεί στην ευνοϊκή διάταξη των 100 δόσεων, από το 3% ετησίως (0,25% μηνιαίως) θα αυξηθεί στο 5% ετησίως, με αντίστοιχη αύξηση της μηνιαίας δόσης.

Εκτός από το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων, προσαρμογές γίνονται και σε ρυθμίσεις που προέβλεπαν επιτόκιο 8% (υποχωρεί στο 5%) καθώς και σε αυτές που το επιτόκιο ήταν 4,56%. Συνεπώς, για τις ενεργές ρυθμίσεις, το αρχικά υπολογισμένο επιτόκιο και οι υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης θα αναπροσαρμοστούν αναλόγως του υπολοίπου που προκύπτει μετά την εφαρμογή του νέου επιτοκίου.

Να σημειωθεί ότι από τις αλλαγές εξαιρούνται οι κύριες οφειλές έως 5.000 ευρώ, εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο και προσκομίσει έως 14/10/2015 στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι:

• Το ποσό κύριας οφειλής που υπάγεται στις διατάξεις ρύθμισης του ν.4321/2015 υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.

• Η ακίνητη περιουσία του, όπως αυτή προκύπτει από το έντυπο Ε9, δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι αναστέλλονται για διάστημα δύο ετών από τη δημοσίευση του νόμου 4336/2015 η προσκόμιση από τον οφειλέτη βεβαίωσης από ανεξάρτητο φορέα, η προσκόμιση δικαιολογητικών που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού, καθώς και η πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή και η παροχή εγγύησης ή εμπράγματων εξασφαλίσεων βιωσιμότητας του διακανονισμού, για την υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης. Το ΙΚΑ επισημαίνει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης, εάν μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, αναμένεται όμως η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή