Για εκτόξευση της παραοικονομίας προειδοποιεί ο τουριστικός κλάδος

Για εκτόξευση της παραοικονομίας προειδοποιεί ο τουριστικός κλάδος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως 4,4 δισ. ευρώ μπορεί να φθάσει το μέγεθος της παραοικονομίας στον χώρο του τουρισμού, εκτοξεύοντας τις παράνομες κλίνες στις 400.000 μέσα στο 2016 εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει το θέμα των παράνομων καταλυμάτων και δεν βάλει κανόνες στο καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των μισθώσεων που πρόκειται να ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου.

Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Principal Management διοργανώτρια εταιρεία της αποκλειστικής έκθεσης για τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό Expo Hotel που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Tάε Κβον Ντο στην Αθήνα. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος έχει παραδώσει στο υπουργείο Τουρισμού για ελέγχους στοιχεία 8.000 ηλεκτρονικών διασταυρώσεων κρατήσεων. Από το σύνολο των διασταυρώσεων ο ΣΕΤΕ έκρινε ότι πάνω από 4.000 περιπτώσεις είναι υψηλής υποψίας για παρανομίες. Επίσης, ο κ. Λαμνίδης σημείωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου με βάση ψηφισθείσα ρύθμιση από τη κυβέρνηση δεν θα υπάρχει πλέον διαχωρισμός της μίσθωσης σε ένα τουριστικό κατάλυμα από τη μίσθωση σε άλλα ακίνητα.

Ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει από το υπουργείο Τουρισμού να βάλει κανόνες στην αγορά ζητώντας κατ’ ελάχιστον τα καταλύματα που θα παρέχουν υπηρεσίες σε τουρίστες να τηρούν κανόνες ασφαλείας, υγιεινής αλλά και να διασφαλίζεται από τη λειτουργία τους, η νόμιμη απασχόληση και η εισροή φορολογικών εσόδων από το κράτος. Ενδεικτικό του μεγέθους της «μαύρης» εργασίας σήμερα στην Ελλάδα είναι η συντηρητική εκτίμηση της κ. Νατάσας Αντωνοπούλου, εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων ότι η τυχόν νομιμοποίηση υπό προϋποθέσεις των περίπου 200.000 κλινών που λειτουργούν σήμερα παράνομα θα μπορούσε να δώσει απασχόληση σε τουλάχιστον 11.000 καθαρίστριες ενισχύοντας παράλληλα και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ο κ. Λαμνίδης πρόσθεσε ότι αν αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή από τα παράνομα καταλύματα, θα βρεθούν ισοδύναμα που αναζητεί η κυβέρνηση, θα υπάρχει δυνατότητα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών των νομίμως λειτουργουσών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενώ θα εξοικονομηθούν και κεφάλαια για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Τόσο ο κ. Μπρεντάνος όσο και ο κ. Λαμνίδης εκτίμησαν ότι το 2016 θα είναι υπό προϋποθέσεις μία θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Ο κ. Γιάννης Σακελλαρίου εκπροσωπώντας την Principal Management ανέφερε ότι στην Εxpo Hotel συμμετέχουν 120 επιχειρήσεις, εκ των οποίων κάποιες και από το εξωτερικό. Επίσης, τόνισε ότι για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην έκθεση των επισκεπτών, ιδιοκτητών και στελεχών ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων από την Περιφέρεια, η διοργανώτρια εταιρεία διαθέτει δωρεάν 2.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της Αττικής, 1.000 αεροπορικά εισιτήρια και περί τα 1.000 ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή