Πουλούσαν παράνομο λογισμικό για αδήλωτες ταμειακές μηχανές

Πουλούσαν παράνομο λογισμικό για αδήλωτες ταμειακές μηχανές

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραποίηση των φορολογικών μηχανισμών έχει γίνει μόδα τον τελευταίο καιρό, με τα ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών να βρίσκονται πολύ συχνά αντιμέτωπα με περιστατικά όπου επιχειρήσεις έχουν «πειράξει» το λογισμικό είτε η ταμειακή μηχανή είναι αδήλωτη στην εφορία. Ακόμα και εταιρείες λογισμικού εντοπίστηκαν να πουλούν παραποιημένα συστήματα.

Από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τη θερινή περίοδο αποκαλύφθηκε μεγάλης έκτασης έκδοση παράνομων φορολογικών στοιχείων, ιδιαίτερα στον χώρο της εστίασης, μέσω της παραποίησης ή και παράκαμψης των φορολογικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνες, μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από εξειδικευμένους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, πραγματοποίησαν ελέγχους στην Αττική και στην Κρήτη, σε εταιρείες πώλησης λογισμικού και σε επιχειρήσεις, για τον εντοπισμό παραποιημένου λογισμικού και φορολογικών μηχανισμών.

Ελέγχθησαν στην Αττική δύο εταιρείες πώλησης λογισμικού και δεκαοκτώ επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, ενώ στην Κρήτη μία εταιρεία πώλησης λογισμικού, τρεις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και ένα ξενοδοχείο. Κατασχέθηκαν συνολικά 69 υπολογιστές, πλήθος μονάδων αποθήκευσης και περιφερειακών υπολογιστών καθώς και πλήθος φορολογικών στοιχείων. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο έρευνες σε κατοικίες και στη μία εξ αυτών βρέθηκε και κατασχέθηκε χρηματικό ποσό ύψους 126.895 ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι φορολογικοί μηχανισμοί που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για ανάλυση των δεδομένων και τα φορολογικά στοιχεία θα υποβληθούν σε επεξεργασία για να διαπιστωθεί το ύψος της φοροδιαφυγής. Η παραποίηση του λογισμικού και των φορολογικών μηχανισμών συνίστατο στην αλλοίωση των φορολογικών δεδομένων με παρέμβαση σε αυτά, προκειμένου να εμφανίζονται μειωμένα έσοδα και να αποφεύγεται η απόδοση των προβλεπόμενων φόρων στο Δημόσιο. Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα στην εστίαση, αλλά και σε άλλους χώρους, με συνέπεια την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ φορολογικών εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή