Επίσημη «τρύπα» 1,5 δισ. φέτος και 1,6 δισ. το 2016

Επίσημη «τρύπα» 1,5 δισ. φέτος και 1,6 δισ. το 2016

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εκτροχιασμό του «φανερού» ελλείμματος των ασφαλιστικών οργανισμών το 2015 που αναμένεται να εκτιναχθεί  στο 1,5 δισ. ευρώ έναντι προϋπολογισμένου 750 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα τεράστιο έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα περιοριστεί στα 1,6 δισ. ευρώ εξαιτίας των μέτρων που ψηφίστηκαν ήδη και εφαρμόζονται βάσει του 3ου Μνημονίου, προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Η εκτίμηση για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι για φέτος θα καταγράψουν έλλειμμα 1,672 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 704 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρονιά. Οι λόγοι του αυξημένου ελλείμματος είναι οι μειωμένες έναντι των προβλέψεων ασφαλιστικές εισφορές και η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για κύριες συντάξεις κατά 167 εκατ. ευρώ. Επίσης, οφείλεται στην αύξηση της δαπάνης κατά 326 εκατ. ευρώ των επικουρικών συντάξεων λόγω μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Αλλά και το 2016, βάσει των προβλέψεων του προσχεδίου, το  ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης θα εκτιναχθεί στο 1,6 δισ. ευρώ, καθώς οι εισφορές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω του υψηλού επιπέδου ανεργίας και της συνεχιζόμενης κρίσης στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ οι μεταβολές στη συνταξιοδοτική δαπάνη αυξάνονται, καθώς μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων επέλεξε να συνταξιοδοτηθεί αξιοποιώντας  μεταβατικές διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης, εντός του 2015 και υπό τον φόβο του νέου Μνημονίου. Το σύνολο των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να μειωθεί κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με το έτος 2015.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, το έλλειμμα στο ΙΚΑ θα κλείσει στα 930 εκατ. ευρώ (έναντι προϋπολογιζόμενου ελλείμματος 930 εκατ. ευρώ), παρά την κρατική χρηματοδότηση ύψους 3,586 δισ. ευρώ και τη σχετικά αυξημένη ροή των εσόδων του, που έως τον Αύγουστο του 2015 ανήλθαν σε 6,237 δισ. ευρώ εξαιτίας των capital controls και της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων.

Στον ΟΑΕΕ, το έλλειμμα προβλέπεται να φθάσει τα 539 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου, με το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών να έχει απορροφήσει το 84% της κρατικής χρηματοδότησης.

Στον ΟΓΑ, το έλλειμμα υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ.

Το ΕΤΑΑ, το ταμείο των γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων, θεωρείται εύρωστος οργανισμός, με εξαίρεση το ταμείο Νομικών που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια έλλειμμα περίπου 10 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Στο ΕΤΕΑ, η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος οδηγεί το ταμείο σε έλλειμμα της τάξης των 88 εκατ. ευρώ. Μέρος από τα 336 εκατ. ευρώ της «ρήτρας» καλύφθηκε από το ΑΚΑΓΕ (70 εκατ. ευρώ).

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με 200 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και πάνω από 30.000 εφάπαξ σε αναμονή, έχει ανάγκη συνολικά 823 εκατ. ευρώ.

Σε επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκτιμάται το ενδοκυβερνητικό χρέος από τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ και τους πρώην Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.

Συνολικά, τα ταμεία οφείλουν στον Οργανισμό 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 327,2 εκατ. ευρώ χρωστούν στον ΟΑΕΔ (διάδοχος των ΟΕΚ και ΟΕΕ).

Με τη σειρά του, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 7,8 δισ. ευρώ, ήτοι 2,47 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες παρόχους και άλλα 5,24 δισ. ευρώ προς τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως είναι τα νοσοκομεία. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 500.000.000 ευρώ (από 0,4% του ΑΕΠ πέρυσι, σε 0,2% του ΑΕΠ εφέτος), έχει κάνει ακόμα πιο ασφυκτικό το τοπίο στον ΕΟΠΥΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή