Σε αχρησία το πληροφοριακό σύστημα «πόθεν έσχες»

Σε αχρησία το πληροφοριακό σύστημα «πόθεν έσχες»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η νέα κυβέρνηση να επαίρεται για τις προσπάθειές της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη σύγκρουσή της με τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά απλά εργαλεία που θα μπορούσαν ν’ αυξήσουν την αποτελεσματικότητά της παραμένουν αναξιοποίητα. Ενα τέτοιο εργαλείο είναι το «πόθεν έσχες» και η ηλεκτρονικοποίησή του. Μάλιστα, το πληροφοριακό σύστημα που είχε σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτό έχει ολοκληρωθεί, έχει παραδοθεί, έχει πληρωθεί, κι εδώ και πολλούς μήνες «κάθεται» χωρίς να λειτουργεί.

Η έναρξη της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος έχει να κάνει με την υπογραφή μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Η σχετική νομοθεσία, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με τον ν. 4821/2014, προβλέπει ότι το έντυπο και η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων καθορίζονται με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ. Η απόφαση αυτή θεωρητικά υπογράφεται από τον αν. υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη και τον ομόλογό του στο υπ. Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλο. Χωρίς τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, δεν θα υφίσταται το έντυπο που προβλέπει ο νέος νόμος για την υποβολή και, φυσικά, μένει σε αχρηστία το ηλεκτρονικό σύστημα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Το ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» αναπτύχθηκε με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αντί 800 χιλ. ευρώ.

Το σύστημα που αναπτύχθηκε, προβλέπει την ηλεκτρονική –μέσω Διαδικτύου– υποβολή των δηλώσεων, την ηλεκτρονική επεξεργασία, καθώς και τον έλεγχο αυτών. Μάλιστα, διαλειτουργεί με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής υποβολής και τον αυτόματο έλεγχο των στοιχείων που δηλώνονται. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται ο χρήστης να εισάγει στο «πόθεν έσχες» την ακίνητη περιουσία του, δεδομένου ότι αυτή αντλείται αυτόματα από το Ε9.

Μέχρι τώρα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» ανέρχονταν σε περίπου 200.000 και μέχρι και πέρυσι υποβάλλονταν σε χαρτί. Η υποβολή αυτή συνιστά δώρον άδωρο, δεδομένου ότι είναι απίθανο τα στοιχεία τους να διασταυρωθούν με άλλες δηλώσεις (φόρου εισοδήματος κ.λπ.). Επιπλέον είναι δύσκολο να διασταυρωθεί εάν υποβάλλουν όλοι οι υπόχρεοι ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή