Στην ΤτΕ η συλλογή στοιχείων για το ισοζύγιο πληρωμών

Στην ΤτΕ η συλλογή στοιχείων για το ισοζύγιο πληρωμών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλάζει από τον νέο χρόνο, το 2016, ο τρόπος λήψης στοιχείων για την κατάρτιση του ισοζυγίου πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να εναρμονιστεί με σχετική κοινοτική οδηγία. Με την αλλαγή οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώνουν την ΤτΕ μέσω της ειδικής εφαρμογής DIREQT, που θα είναι προσβάσιμη μέσω του Internet. Μέχρι τώρα τα στοιχεία αυτά τα συγκέντρωναν οι εμπορικές τράπεζες. Η υποβολή των στοιχείων θα γίνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή αρχείων με συγκεκριμένο τύπο διάταξης των στοιχείων. Οι συναλλαγές αυτές αφορούν εισπράξεις-πληρωμές μεταξύ κατοίκων και μη κατοίκων, ανεξαρτήτως νομίσματος, σε μηνιαία βάση. Από την υποχρέωση αναγγελίας εξαιρούνται ορισμένοι τύποι συναλλαγών, όπως εισαγωγές-εξαγωγές αγαθών, ταξιδιωτικές υπηρεσίες κ.λπ. Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων η ΤτΕ συνέταξε έναν κατάλογο ερωτήσεων – απαντήσεων.

– Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν στατιστικά στοιχεία για την κατάρτιση του ισοζυγίου πληρωμών;

– Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι κάτοικος Ελλάδος και έχει συναλλαγές με μη κατοίκους.

– Πρέπει να αναγγέλλονται όλες οι συναλλαγές;

– Ολες οι συναλλαγές μεταξύ κατοίκων και μη κατοίκων πρέπει να αναγγέλλονται, με εξαίρεση τις συναλλαγές που αφορούν εισαγωγές/εξαγωγές αγαθών και τις συναλλαγές μεταξύ κατοίκων και τουριστών.

– Τι ακριβώς πρέπει να υποβάλλω στο νέο σύστημα απευθείας συλλογής στοιχείων για το ισοζύγιο πληρωμών (DIREQT);

– Τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται αφορούν συναλλαγές όπως: υπηρεσίες επισκευών, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, κατασκευών, ασφαλειών, προμήθειες, διαφημίσεις, μελέτες, εισοδήματα, τόκοι, μεταβιβάσεις, άμεσες επενδύσεις, δάνεια και άλλες κατηγορίες.

– Πόση ώρα θα απαιτείται για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων;

– Την πρώτη μόνο φορά θα πρέπει να συμπληρωθούν κάποια στοιχεία ταυτοποίησης χρηστών. Υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση θα απαιτούνται περίπου 15 λεπτά.

– Πάνω από ποιο ποσό είμαι υποχρεωμένος να αναγγέλλω τις συναλλαγές;

– Το όριο αναγγελίας είναι τα 5.000 ευρώ ανά συναλλαγή σε κάθε κωδικό ισοζυγίου. Ωστόσο μπορούν να αναγγελθούν και συναλλαγές μικρότερου ποσού.

– Αν για κάποιο μήνα δεν έχω καμία συναλλαγή με μη κάτοικο, θα πρέπει να αποστείλω αρχείο;

– Ναι. Εάν έχετε κάνει εγγραφή στο σύστημα IRIS και έχετε υποβάλει έστω και μία φορά αρχείο συναλλαγών με μη κατοίκους, τότε θα πρέπει να συνεχίσετε να υποβάλλετε σε μηνιαία βάση αρχείο στο DIREQT, έστω και αν το αρχείο είναι κενό.

– Χρησιμοποιώ ελάχιστα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όλες οι συναλλαγές που έχω με μη κατοίκους γίνονται με ξένες τράπεζες. Πρέπει να ενημερώνω;

– Ναι. Το ισοζύγιο πληρωμών αφορά συναλλαγές μεταξύ κατοίκων και μη κατοίκων, ανεξαρτήτως του τραπεζικού ιδρύματος και της χώρας στην οποία διενεργείται η συναλλαγή.

– Θα βλέπουν οι άλλες επιχειρήσεις τι δηλώνω εγώ;

– Οχι, σε καμία περίπτωση. Πρόσβαση τρίτων σε στατιστικά στοιχεία ανά εταιρεία δεν θα είναι δυνατή. Ακόμη και στην ΤτΕ, ελάχιστοι θα έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένα στοιχεία.

– Ποιος θα κάνει χρήση των στατιστικών στοιχείων που θα υποβάλλω; Υπάρχει περίπτωση να δοθούν σε κρατικές οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ ή αλλού);

– Τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την κατάρτιση του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, η οποία αποτελεί στατιστική υποχρέωση της ΤτΕ, αλλά είναι και τμήμα των υποχρεώσεων της χώρας προς την ΕΚΤ και τους διεθνείς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή