ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Στα 5,7 δισ. οι επιπτώσεις των νέων μέτρων στο ΑΕΠ

eurobank-sta-5-7-dis-oi-epiptoseis-ton-neon-metron-sto-aep-2105259

Αλλα 5,7 δισ. ευρώ ή 3,5 ποσοστιαίες μονάδες θα «χαθούν» από το ΑΕΠ λόγω των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν έως τώρα συμφωνηθεί να εφαρμοστούν φέτος και το 2016, εκτιμά η Eurobank σε μελέτη της για την επίπτωση των μέτρων στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Οι απώλειες αυτές έρχονται να προστεθούν στα 65,8 δισ. ευρώ που έχουν «χαθεί» από το 2010 έως το 2014 εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής, με το συνολικό ποσό για την περίοδο 2010-2016 να ανέρχεται στα 72,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της τράπεζας, τα νέα μέτρα για την περίοδο 2015-2016 που έχουν ήδη ψηφιστεί, θα έχουν τις εξής επιπτώσεις:

• 3 δισ. ευρώ απώλεια στο ΑΕΠ από τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις.

• 2,8 δισ. ευρώ απώλεια στο ΑΕΠ από τους νέους φόρους.

• 500 εκατ. ευρώ απώλεια στο ΑΕΠ από τις άλλες περικοπές στις δαπάνες του κράτους.

Η Eurobank επισημαίνει πως οι επιπτώσεις αυτές δεν συνυπολογίζουν τις απώλειες που θα προκληθούν από νέα δημοσιονομικά μέτρα που ενδεχομένως να απαιτηθούν και αφορούν μόνο εκείνα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί.

Μάλιστα, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι «οι εκτιμήσεις μας για τον υφεσιακό αντίκτυπο που θα έχουν τα νέα μέτρα το 2015-2016 δεν αποκλείεται να αποδειχθούν αισιόδοξες, καθώς το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν εκτιμά το ονομαστικό μέγεθος κάποιων μέτρων που δύνανται να έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο». Παράλληλα, σημειώνουν πως «η ανάλυσή μας επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις συνέπειες της δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πιθανή μακροοικονομική επίδραση άλλων σημαντικών επιλογών πολιτικής ή εξελίξεων, όπως η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων από τα τέλη Ιουνίου 2015 και η μεγάλη αύξηση λόγου δημοσίου χρέους/ΑΕΠ στην Ελλάδα από την αρχή του τρέχοντος έτους».