Ανω του 40% η πτώση τιμών των κατοικιών από το 2008

Ανω του 40% η πτώση τιμών των κατοικιών από το 2008

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση που αγγίζει ακόμα και το 65% σε περιπτώσεις πολυτελών μονοκατοικιών των βορείων προαστίων της Αττικής που ξεπερνούν τα 400 τ.μ. επιφάνειας, έχει καταγράψει η αγορά κατοικίας από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κύκλος της πτώσης δεν φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί ακόμα, παρότι κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το τρίτο τρίμηνο του 2008 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η πτώση των τιμών στην αγορά πανελλαδικά, διαμορφώνεται σε 40,5% κατά μέσο όρο.

Αυτά επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της χθεσινής, δεύτερης ημέρας του συνεδρίου για την αγορά ακινήτων Prodexpo. Οπως ανέφερε η κ. Βασιλική Βλαχοστεργίου, οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, στην αγορά κατοικίας καταγράφονται πλέον και νέες πτωτικές τάσεις, κάτι που σημαίνει ότι ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών θα συνεχίσει να επιταχύνεται τόσο κατά το τρίτο τρίμηνο, όσο και στη συνέχεια, δείγμα της επιδείνωσης των συνθηκών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το φετινό πρώτο τρίμηνο, είχε παγιωθεί μια τάση σταδιακής επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης των τιμών, κατά το διάστημα της τελευταίας διετίας, με αποτέλεσμα ορισμένοι φορείς της αγοράς να ανέμεναν μια σχετική σταθεροποίηση των τιμών από το τρέχον έτος και μετά. Στο πλαίσιο σχετικής ομιλίας του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), κ. Δημήτρης Μπινιάρης, αναφέρθηκε στην πτώση των τιμών των κατοικιών στα βόρεια προάστια. Ειδικότερα, εκτός από τις μεγάλες μονοκατοικίες που έχουν υποστεί και τη μεγαλύτερη μείωση, σημαντική πτώση της τάξεως του 35-40% έχουν καταγράψει και τα διαμερίσματα μεγάλης επιφάνειας (πάνω από 130 τ.μ.). Αντιθέτως, τα μικρότερα διαμερίσματα, που είναι και περισσότερο προσιτά οικονομικά, αλλά και από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης, έχουν εμφανίσει μεγαλύτερες αντοχές, υποχωρώντας κατά 20-25%.

Ο κ. Μπινιάρης στάθηκε και στα σημαντικά λάθη που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς έχει υπερφορολογηθεί η ακίνητη περιουσία, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των τιμών, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και πλασματική αποτίμηση των ακινήτων που ελέγχουν οι τράπεζες, αδυνατώντας έτσι να τα εκποιήσουν στις σημερινές εμπορικές αξίες. Ως εκ τούτου, κατά τον ίδιο, είναι ανάγκη να επανεκτιμηθούν όλα τα ακίνητα των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσίων ακινήτων από ανεξάρτητους εκτιμητές, ώστε να αντανακλούν τις σημερινές τιμές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επανεκτιμηθούν και όλα τα ενυπόθηκα «κόκκινα δάνεια», που σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 33 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να «κουρευτούν», ώστε να γίνουν βιώσιμα.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προέκυψε από σχετική έρευνα της Marc, το 25% των ιδιοκτητών ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει το σπίτι του, με την άρση των πλειστηριασμών, αν και το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 είχε διαμορφωθεί σε 37,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή