ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 1,7% τον Σεπτέμβριο

ΕΛΣΤΑΤ: Αποπληθωρισμός 1,7% τον Σεπτέμβριο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 1,7% μειώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο του 2015 σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα. Πρόκειται για τον 21ο συνεχόμενο μήνα που καταγράφεται αποπληθωρισμός σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Η πτώση κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο αποδίδεται στις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 4,9% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

β) Κατά 7,4% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.

γ) Κατά 2,5% της ομάδας «∆ιαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στα έπιπλα και διακοσμητικά είδη, στις μεγάλες οικιακές συσκευές ηλεκτρικές ή μη, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και στις οικιακές υπηρεσίες-υπηρεσίες οικιακής μέριμνας.

δ) Κατά 1,4% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και των φαρμακευτικών προϊόντων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις κλινικές.

ε) Κατά 5,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών αγοράς αυτοκινήτων, στα καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στην συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια συνδυασμένων μεταφορών επιβατών, μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, μεταφοράς επιβατών με πλοίο, και στις οδικές μεταφορές επιβατών.

στ) Κατά 1,4% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές, στα θέατρα και στα είδη για παιχνίδια και αθλητισμό.

ζ) Κατά 0,9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μεταδευτεροβάθμιας μη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ).

η) Κατά 3,7% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας, στα προσωπικά είδη, στην ασφάλιση οχημάτων και στις άλλες υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή