«Επικήρυξη» για τις πλαστές ταμειακές

«Επικήρυξη» για τις πλαστές ταμειακές

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη… βοήθεια του κοινού προσανατολίζεται να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τις ταμειακές μηχανές «μαϊμού», το οποίο προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οπως επισημαίνει αρμόδια κυβερνητική πηγή στην «Κ», εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να καθιερωθεί αμοιβή –το πιθανότερο με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ή έκπτωσης φόρου– σε όσους συμβάλλουν στον εντοπισμό αδήλωτου ή «πειραγμένου» φορολογικού μηχανισμού. Επίσης, ύστερα από κωλυσιεργίες ετών, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προχωρήσει η υποχρεωτική ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το σύστημα taxisnet, αλλά και η αποστολή όλων των τιμολογίων ηλεκτρονικά στην εφορία.

Η «επικήρυξη» των «μαϊμού» ταμειακών μηχανών –αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε το κυβερνητικό στέλεχος– μπορεί να γίνει, όπως εξήγησε, δεδομένου ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τον έλεγχο νομιμότητας του φορολογικού ταμειακού μηχανισμού. Η συγκεκριμένη εφαρμογή –χρήση της οποίας μπορούν να κάνουν ελεύθερα όλοι οι πολίτες– «μαρτυρεί» αν μια απόδειξη έχει εκδοθεί από νόμιμη ταμειακή μηχανή ή όχι. Προς το παρόν, αυτός που θα εντοπίσει μια πλαστή μηχανή, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να το καταγγείλει είτε στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΓΓΔΕ, είτε στο τετραψήφιο του ΣΔΟΕ (1517), είτε στο πενταψήφιο της οικονομικής αστυνομίας (11012).

Η σκέψη που καλλιεργείται τώρα στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τονωθεί η συμμετοχή των φορολογουμένων στο κυνήγι των «μαϊμού» ταμειακών είναι, αυτός που εντοπίζει μια μη δηλωμένη μηχανή –σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή βγάζει σχετικό μήνυμα– να μπορεί να το καταγγέλλει λαμβάνοντας ένα αντάλλαγμα. Αυτή καθαυτή η νομιμότητα της απόδειξης δεν μπορεί προς το παρόν να εξακριβωθεί. Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, υπόσχεται να προσφέρει και αυτή την υπηρεσία η οποία προς το παρόν λειτουργεί μόνο σε πιλοτικό επίπεδο. Πλήρης λειτουργία προϋποθέτει ότι όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν μέσω Ιντερνετ με τη ΓΓΠΣ έτσι ώστε για κάθε απόδειξη ξεχωριστά να αποστέλλονται όλες οι πληροφορίες (ημερομηνία και ώρα συναλλαγής, ποσό, ΑΦΜ επιχείρησης κ.λπ.).

H ιστορία του Αμύνταιου

Το θέμα με τις πλαστές ταμειακές μηχανές ήρθε ξανά στο προσκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα. Αρχικά, κυριάρχησε το περιστατικό στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Την ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ελεγκτές της εφορίας εντόπισαν αδήλωτη ταμειακή, αλλά όταν επιχείρησαν να την κατασχέσουν, η ελεγχόμενη φορολογούμενη υπέβαλε μήνυση με αποτέλεσμα να… συλληφθούν οι ελεγκτές. (Σ.σ.: Πληροφορίες βέβαια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των λογιστών της περιοχής αναφέρουν ότι τουλάχιστον η συγκεκριμένη ταμειακή δεν ήταν αδήλωτη, αλλά η όλη υπόθεση αφορούσε τελικώς λανθασμένη συνεννόηση των ελεγκτών με την εφορία της περιοχής.) Πάντως, αυτή η σύλληψη θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση. Hδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και οι πρώτες σκέψεις είναι να περάσει διάταξη ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. (Σ.σ.: Ο ελεγκτής θα προστατεύεται από τις μηνύσεις των φορολογουμένων τουλάχιστον για περιπτώσεις που αφορούν τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του και ο πολίτης για τέτοιες περιπτώσεις θα μπορεί να καταφεύγει σε αυτόν που έδωσε την εντολή ελέγχου.)

Νέα περιστατικά αποκάλυψε την Πέμπτη και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Yστερα από ελέγχους σε εταιρείες πώλησης λογισμικού, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης, τόσο σε Αττική όσο και στην Κρήτη, εντοπίστηκαν στοιχεία για παραποίηση του λογισμικού των ταμειακών μηχανών προκειμένου να καταγράφονται μειωμένα έσοδα σε σχέση με τα πραγματικά.

Πάντως, εκτός από τις αποδείξεις, το υπουργείο Οικονομικών θέλει πλέον να συγκεντρώνει ηλεκτρονικά τα στοιχεία και για τα τιμολόγια όχι μόνο από τις επιχειρήσεις αλλά και από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με εντολή της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, συγκροτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ομάδα εργασίας, η οποία «θα εξετάσει τις δυνατότητες άμεσης και online διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών καθώς και παροχής υπηρεσιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή