Μάχη για τα προαπαιτούμενα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Μάχη για τα προαπαιτούμενα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαπαιτούμενα μέτρα, εντατικοποίηση των επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών ενόψει του ελέγχου, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και συζήτηση για το χρέος περιλαμβάνει η ατζέντα αυτής της εβδομάδας, που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια.

Η κυβέρνηση έδειξε την πρόθεση της να υλοποιήσει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που της έχει τεθεί με την διάθεση σε δημόσια διαβούλευση του πρώτου πολυνομοσχεδίου με προαπαιτούμενα μέτρα, το οποίο σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή. Τα στελέχη των δανειστών μετέφραζαν χθες τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε φορολογία, φοροδιαφυγή, ασφαλιστικό, ενέργεια, φάρμακα κλπ, ώστε να διαπιστώσουν εάν σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι δράσεις που η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει για να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ.

Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, ακόμα δεν έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη οι δανειστές για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου. Ωστόσο, σημείωναν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να "βιάστηκε" για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και να προκύψει ανάγκη για αλλαγές ή προσθήκες. Αυτό, βέβαια, θα φανεί σήμερα και αύριο και θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Οταν ψηφιστούν τα μέτρα, αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ ευρώ, αλλά και για να καθορίσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν έως τις αρχές Νοεμβρίου. Στις 9 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup, το οποίο είναι κρίσιμο για την πορεία του πρώτου ελέγχου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Την ίδια ώρα που στη Βουλή θα δίνεται η μάχη για την ψήφιση των πρώτων προαπαιτούμενων μέτρων αυτή την εβδομάδα, στην Αθήνα θα καταφθάνουν νέα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες θα φθάσουν – μεταξύ άλλων – τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των δημοσιονομικών μεγεθών. Δηλαδή, θα ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη νέων μέτρων και τον προσδιορισμό τους.

Ταυτόχρονα, τρέχει και η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Δεδομένου ότι ο χρόνος κυλάει και το ορόσημο της 15ης Νοεμβρίου πλησιάζει, αυτή την περίοδο θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, από τα οποία θα προκύψουν οι ανάγκες που έχουν σε νέα κεφάλαια.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όλα τα παραπάνω θέματα εγκαίρως προσδοκώντας στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Κάτι που ανέφερε και χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Επί του ζητήματος, η Ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συνοδεύονται με προϋποθέσεις και οι διευκολύνσεις θα παρασχεθούν σε βάθος χρόνου, με το Ταμείο να πιέζει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους γίνεται.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση στο ελληνικό χρέος όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της, κ. Μ. Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην "Κ". Πάντως, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα η Ελλάδα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, όπως υποστήριξε και ο κ. Ντράγκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή