Αλλαγές έως το τέλος του έτους σε αναπτυξιακό και fast track

Αλλαγές έως το τέλος του έτους σε αναπτυξιακό και fast track

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή των κινήτρων από χρηματοδοτικά σε φορολογικά, έκτακτος δανεισμός από επενδυτικές τράπεζες, αλλά και απένταξη επενδυτικών σχεδίων που δεν έχουν ολοκληρωθεί και που δεν διαφαίνεται ότι πρόκειται να ολοκληρωθούν, αποτελούν τις λύσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να καλύψει τις δεσμεύσεις πληρωμών 4,6 δισ. ευρώ που αφορούν τα έργα των δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων του 2004 και του 2011.

Μέχρι το τέλος του έτους εξάλλου αναμένεται να έχει ψηφισθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σταθάκη, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2015 για τις εν εξελίξει επενδύσεις. Στον σχεδιασμό του υπουργείου μέχρι το τέλος του 2015 περιλαμβάνονται επίσης αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος υπουργός, το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να έρθει σε συμφωνία με επενδυτές των οποίων τα επενδυτικά σχέδια έχουν ενταχθεί στους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους, προκειμένου να αλλάξει ο χαρακτήρας των κινήτρων από άμεσες ενισχύσεις σε φορολογικά (φοροαπαλλαγές, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές κ.ά.), καθώς επίσης και να τους δώσει κίνητρα προκειμένου να ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό. Για να καλυφθούν οι δεσμεύσεις, οι οποίες πιθανώς με το «ξεκαθάρισμα» που θα γίνει θα είναι μικρότερες από 4,6 δισ. ευρώ, το υπουργείο μελετά τον έκτακτο δανεισμό από επενδυτικές τράπεζες. Συζητήσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ακόμη πρόωρες και χωρίς να έχει διατυπωθεί σχετικό συγκεκριμένο αίτημα, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Αλλαγές προανήγγειλε ο κ. Σταθάκης και σε ό,τι αφορά τον νόμο για την ταχεία αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, γνωστό ως fast track. Οι βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι ακόλουθες:

• Μείωση του ελάχιστου ορίου επένδυσης για να υπαχθεί αυτή στο καθεστώς fast track. Σήμερα το όριο αυτό είναι 100 εκατ. ευρώ.

• Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία στην Ελλάδα ερευνητικών κέντρων και business center μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Υπενθυμίζεται ότι τέτοια κέντρα έχουν αναπτύξει, για παράδειγμα, η Procter & Gamble και η Delhaize.

• Αναβάθμιση της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα έχει επιπλέον την αρμοδιότητα για το ελληνικό σκέλος του «πακέτου Γιούνκερ». Τα επενδυτικά σχέδια θα προωθούνται στην εν λόγω υπηρεσία, προκειμένου να αδειοδοτούνται χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

• Δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που υλοποιούν επενδύσεις στην Ελλάδα ή αποκτούν ακίνητη περιουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή