Πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds

Πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα πώλησης στεγαστικών δανείων σε funds, αλλά και σε εταιρείες διαχείρισης οφειλών προτείνει η Nomura, που έχει προσληφθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει πρόταση για τη στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε συνέντευξή του χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για το κατά πόσο θα πωληθούν στεγαστικά, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια σε ξένα funds, παρέπεμψε στην «πάγια θέση ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης». Στις προτάσεις που έχει καταθέσει, πάντως, η Nomura εισηγείται την επέκταση της δυνατότητας πώλησης από τις τράπεζες και χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων -εκτός από τα καταναλωτικά- που επιτρέπεται ήδη με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Αντίστοιχη δυνατότητα εισηγείται να υπάρξει και για τα επιχειρηματικά δάνεια, μια κατηγορία ωστόσο που απαιτεί ειδική διαχείριση, ιδίως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στη δανειοδότηση των οποίων εμπλέκονται πολλές τράπεζες.

Στο σκέλος των οφειλών από τα νοικοκυριά ή των μικρών επιχειρηματικών με υποθήκη ακίνητα, η Nomura προτείνει:

• Να δοθεί σε ειδικές εταιρείες η δυνατότητα διαχείρισης αυτών των οφειλών. Παρόμοιες εταιρείες έχουν λειτουργήσει σε αγορές όπως η Ισπανία και με βάση την εμπειρία που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, η δυνατότητά τους επεκτείνεται στην πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα του δανειολήπτη, προκειμένου να διαπιστώνουν την πραγματική του ικανότητα να αποπληρώνει το δάνειο. Στα οικονομικά δεδομένα περιλαμβάνεται και η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, με τρόπο που θα διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και η πρόσβαση σε στοιχεία αξιολόγησης της πιστοδοτικής του ικανότητας.

• Την άρση των νομικών και φορολογικών εμποδίων που δυσκολεύουν να επιστρέψει ένας δανειολήπτης το ακίνητό του στην τράπεζα. Μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου, ο ΕΝΦΙΑ και οι γενικότερες επιβαρύνσεις που καθιστούν τη διαχείριση ενός ακινήτου αναποτελεσματική και ασύμφορη.

• Την ενεργητική διαχείριση των οφειλών, μέσω συνεργασιών με δίκτυο πιστοποιημένων μεσιτών, προκειμένου να διευκολύνεται η πώληση του ακινήτου.

• Τη δυνατότητα να μπορούν να επικοινωνούν με τον πελάτη, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται, παρά μόνο για τις πιστοποιημένες εισπρακτικές εταιρείες του νόμου 3758 και τους υπαλλήλους των τραπεζών.

Αντίστοιχα σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Nomura, θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να προβαίνουν σε νομικές ενέργειες, κάτι που μέχρι σήμερα μπορούν να κάνουν μόνο οι τράπεζες μέσω των νομικών τους τμημάτων.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομίας παρέπεμψε επίσης στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Η δέσμευση, άλλωστε, της ταχείας νομοθετικής ρύθμισης και συγκεκριμένα έως τα τέλη Νοεμβρίου, προκύπτει από το τρίτο Μνημόνιο, που ορίζει ότι «η κυβέρνηση θα ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Προηγουμένως και συγκεκριμένα έως τα τέλη Οκτωβρίου, η ΤτΕ θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ το ΤΧΣ θα παράσχει ανάλυση με σκοπό «τον προσδιορισμό των εμποδίων (π.χ. διοικητικά, οικονομικά και νομικά) για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς. Εως την ίδια ημερομηνία, μια ομάδα εργασίας με βάση τη διεθνή πείρα, θα εξετάσει και θα προτείνει ειδικές δράσεις για να επιταχυνθεί η εξάλειψη περιττών νομικών και ή άλλων εμποδίων για την εξυπηρέτηση και τη διάθεση εξυπηρετούμενων δανείων, με παράλληλη προστασία για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή