Ν. Καραμούζης: Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Ν. Καραμούζης: Οι προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταθέσεις ύψους 20-25 δισ. ευρώ είναι δυνατόν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εντός του 2016, εκτίμησε ο πρόεδρος του ομίλου της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, ιδιαίτερα εάν η ευρύτερη κυβερνητική πολιτική συμβάλλει με συνέπεια, όπως επεσήμανε «στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής της χώρας μας». Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Grant Thornton κάλεσε την κυβέρνηση «να επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατό, όχι αργότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2016 και ιδανικά πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Καραμούζης περιέγραψε την επιβολή των capital controls ως σοβαρή στρέβλωση στην οικονομία, η άρση των οποίων θα δώσει τεράστια ώθηση στην εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών. Μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων είναι η τροφοδότηση της ύφεσης, η αποτροπή της επιστροφής καταθέσεων, οι ανταγωνιστικές ανισότητες σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων, η αύξηση της γραφειοκρατίας και του κόστους της εισαγωγικής και παραγωγικής διαδικασίας, η ανάπτυξη του παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, η αποκοπή των επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση, η υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και η μεταφορά των εσόδων από εξαγωγικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Eurobank εκτίμησε ότι μετά και τις τελευταίες εκλογές, που έδωσαν οριστική απάντηση στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, η χώρα έχει τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και έθεσε ως πρόκληση της οικονομικής πολιτικής «την επιτυχή αντιστροφή της επενδυτικής άπνοιας και του αποταμιευτικού κενού». Την επιτυχία του εγχειρήματος θα καθορίσουν όπως είπε η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς «η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία», η ανάκαμψη των επενδύσεων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Καραμούζης απέδωσε τις μη ορατές σε ορισμένες περιπτώσεις επιπτώσεις των capital controls, στις ειδικές συνθήκες βάσει των οποίων επιβλήθηκαν, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μην αποτυπώνεται η πραγματική τους επίπτωση στην οικονομία. Εξαιτίας του παρατεταμένου κινδύνου για Grexit και «κουρέματος» των καταθέσεων το προηγούμενο διάστημα, οι πολίτες, εξήγησε, είχαν τον χρόνο να «προετοιμαστούν» και προχώρησαν σε σημαντική εκροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που έφτασε τα 43,4 δισ. ευρώ από τον περασμένο Οκτώβριο. Επιταχύνθηκε έτσι από την πλευρά των καταναλωτών η απόκτηση διαρκών καταναλωτικών αγαθών και αποπληρωμής υποχρεώσεων, ως μέσου αποφυγής πιθανού «κουρέματος» και συγκρατήθηκε η ύφεση στην οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση μελέτη της Eurobank σε δείγμα μικρών επιχειρήσεων πελατών της τράπεζας, το 34,8% του δείγματος απάντησε ότι η επιβολή περιορισμών δεν είχε καμία επίπτωση στις εργασίες του. Αντίστοιχα μικρή επίπτωση αντελήφθη μόνο το 44,9%, σημαντική το 17,4% και πολύ σημαντική το 2,9%. Η επιβολή των περιορισμών είχε θετική επίπτωση στο σκέλος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς οδήγησαν σε εκτεταμένη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από τους πελάτες και POS από επιχειρήσεις, με ευνοϊκές επιπτώσεις μακροχρόνια για την οικονομία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank υπολογίζεται ότι για το 2015:

• οι ενεργοί χρήστες e-banking θ’ αυξηθούν κατά 73.000 (+23%), στους 390.000

• ο αριθμός χρηστών καρτών θα αυξηθεί κατά 500.000

• ο αριθμός των POS σε κυκλοφορία θα αυξηθεί κατά 45.000 ή κοντά στο 28%

• ο μέσος τζίρος μέσω πλαστικού χρήματος θα αυξηθεί κατά 17% στα 7,3 δισ. ευρώ

• ο αριθμός των χρεωστικών καρτών θα φτάσει τα 11,4 εκατ. και των πιστωτικών τα 3 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή