Συνταξιούχος στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ με εισφορές 66,02 ευρώ έχει λάβει 172.499 ευρώ

Συνταξιούχος στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ με εισφορές 66,02 ευρώ έχει λάβει 172.499 ευρώ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη βιώσιμο είναι το ΤΑΠΙΛΤΑΤ, ένα «κλειστό ταμείο» ιδιωτικού δικαίου, που από το 2005 δεν δέχεται νέους ασφαλισμένους και συνταξιοδοτεί τους «παλαιούς» με υπέρογκα ποσά που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικά χαμηλές εισφορές που έχουν πληρώσει. Ηδη, από τις 16 Σεπτεμβρίου ο σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank έχει κινήσει τις διαδικασίες ομαδικής αποχώρησης από το Ταμείο, ανοίγοντας στην πράξη μια χρονοβόρο και δύσκολη διαδικασία, καθώς οι παλαιοί συνταξιούχοι του Ταμείου δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μπλοκάροντας τη διάλυση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που διεκδικούν την ένταξη των 6.680 συνταξιούχων και των 4.220 εν ενεργεία ασφαλισμένων στο υπερεπικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ.

Στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ ασφαλίζονται εργαζόμενοι που προέρχονται από την πρώην Τράπεζα Εργασίας, την πρώην Τράπεζα Κρήτης, την πρώην Ιωνική, την πρώην Μακεδονίας – Θράκης, την πρώην ΕΤΒΑ και από την Εθνοκάρτα.

Οι εργαζόμενοι της Alpha Bank υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο αίτηση ομαδικής αποχώρησης (εργαζομένων και νέων συνταξιούχων) από την «πυραμίδα» του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωσή τους, διεκδικώντας την επιστροφή των εισφορών τους. Υποστηρίζουν δε, ότι η απόφασή τους αυτή ήταν μονόδρομος για να σταματήσει η λεηλασία των χρημάτων τους από μια ομάδα παλαιών συνταξιούχων και συνδικαλιστών που μέσα από την τροποποίηση του καταστατικού του Ταμείου, αλλά και σειρά δικαστικών αποφάσεων, οδήγησαν το ΤΑΠΙΛΤΑΤ σε αναλογιστικό έλλειμμα που ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2000 οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι ήταν 11.230 και οι συνταξιούχοι 1.881, σήμερα, η σχέση αυτή έχει ανατραπεί πλήρως, με αποτέλεσμα 4.420 ασφαλισμένοι να πληρώνουν εισφορές για τη σύνταξη 6.680 συνταξιούχων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι εντός της επόμενης τριετίας η σχέση αυτή θα επιδεινωθεί, με μόλις 2.900 ασφαλισμένους να «πληρώνουν» για 7.050 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών της Alpha Bank, το 35,8% των παλαιών συνταξιούχων ενώ κατέβαλε στο Ταμείο εισφορές 7.093.458, μέχρι σήμερα, έχει λάβει συντάξεις της τάξης των 180.610.295 ευρώ, πήραν δηλαδή πίσω τις εισφορές τους κατά 26 φορές. Στον ενδεικτικό πίνακα που παραθέτουν, αποκαλύπτουν πως υπάρχει ασφαλισμένος που με συνολικά 66,02 ευρώ εισφορές, έχει μέχρι σήμερα λάβει σύνταξη που ξεπερνάει τα 172.499 ευρώ. Στον αντίποδα, σημερινός εργαζόμενος ασφαλισμένος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με 35 χρόνια ασφάλισης έχει καταβάλει συνολικές εισφορές (εργαζομένου και εργοδότη 3%+4%) το ποσό των 77.400 ευρώ, αν συνταξιοδοτηθεί το 2016 θα κάνει απόσβεση των εισφορών του ύστερα από 43 χρόνια, που σημαίνει ότι σε ηλικία 105 ετών θα απολαμβάνει σύνταξη μεγαλύτερη της εισφοράς που έχει δώσει…

Το προηγούμενο διάστημα, υπήρξαν εκπρόσωποι των συνταξιούχων που με εισηγήσεις τους στο υπουργείο Εργασίας ζητούσαν τη λύση της δύσκολης αυτής εξίσωσης για το μέλλον του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, μέσα από την ένταξή του στο επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ. Σύμφωνα με τον σύλλογο προσωπικού της Alpha Bank, υπάρχει γνωμοδότηση του Φεβρουαρίου 2014 που δόθηκε στο ΤΑΠΙΛΤΑΤ και μάλιστα από το δικηγορικό γραφείο του νυν υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι ιδιωτικός φορέας παροχής, προσιδιάζει με τα ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, διέπεται μόνο από το καταστατικό του και το κράτος δεν μπορεί να επέμβει στα εσωτερικά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή