Αύριο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό

Αύριο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο κύκλο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και μεγέθυνση των ελλειμμάτων στα Ταμεία «κρύβει» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, που συζητείται στη Βουλή, εν αναμονή των μεγαλύτερων περικοπών που αναμένεται να ανακοινωθούν μαζί με το σχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στα μέσα Νοεμβρίου. Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, αφού την Πέμπτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το οριστικό πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα περιλαμβάνει ένα κυρίαρχο και τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον του συστήματος. Στο πόρισμα της Επιτροπής δεν θα περιλαμβάνονται, βέβαια, ούτε το εύρος των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, αν και προκρίνεται η λύση του επανυπολογισμού όλων των παροχών, ούτε τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους ασφαλισμένους. Συμφωνία φαίνεται πως υπάρχει στο θέμα της ενιαίας εφαρμογής κανόνων για εισφορές και παροχές, μεταξύ παλαιών (προ το 1992) και νέων (από το 1993 και μετά) ασφαλισμένων, ενώ διέξοδος στην υποχρέωση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ φαίνεται πως βρίσκεται μέσα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη νέα αρχιτεκτονική που θα ισχύσει για τους νέους ασφαλισμένους.

Βάσει του σχεδιασμού, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα παραλάβει την Πέμπτη το πόρισμα, το οποίο θα παραδοθεί ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος, καθώς το νομοσχέδιο με τις οριστικές αλλαγές θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Μέχρι τότε, βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να αντεπεξέλθει με τα ελλείμματα στην επικουρική ασφάλιση, κυρίως μετά τη δέσμευση για κατάργηση κάθε πιθανής χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από τον υπο-λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Πρόκειται για μια έμμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το υπερεπικουρικό όλων των μισθωτών, καθώς όταν διαπιστώνεται ότι το Ταμείο παράγει ελλείμματα, θα μπορεί να οδηγείται σε ανάλογη περικοπή συντάξεων.

Ηδη στο ΕΤΕΑ εθεωρείτο εξαιρετικά πιθανή μια περικοπή της τάξης του 5,2% για τα 11 Ταμεία που υπάχθηκαν σε αυτό, από την 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περικοπή που ισούται με εκείνη που επιβλήθηκε σε όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους του Ταμείου τον Ιούλιο του 2014. Καθώς μάλιστα το Ταμείο εκτιμάται ότι θα καταγράψει έλλειμμα, δεν αποκλείεται και νέα οριζόντια περικοπή σε όλους τους ασφαλισμένους. Στόχος της διοίκησης είναι να περιορίσει το έλλειμμα, που εκτιμάται σήμερα στα 50 εκατ. ευρώ, εισπράττοντας έσοδα από εισφορές που έχουν εισπραχθεί από άλλους φορείς (π.χ. ΙΚΑ) αλλά δεν έχουν αποδοθεί.

«Βόμβα» στα θεμέλια του ασφαλιστικού τους ταμείου, ΕΤΑΑ, χαρακτηρίζουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που οδηγούν σε μείωση των εσόδων του. Οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση και την τρόικα ζητούν την άμεση απόσυρση της διάταξης που καταργεί τη δυνατότητα που δόθηκε πριν από λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1η/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή