Τι απαντά η Εκκλησία για χαλάρωση των capital controls

Τι απαντά η Εκκλησία για χαλάρωση των capital controls

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φιλανθρωπικό έργο επικαλείται η Ιερά Σύνοδος ως τον λόγο για τον οποίο η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι μητροπόλεις της χώρας διαθέτουν αυξημένο όριο ανάληψης μετρητών από τράπεζα σε σχέση με τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα. Το όριο αυτό, σύμφωνα με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανέρχεται στις 10.000 ευρώ μηνιαίως σε ό,τι αφορά τις μητροπόλεις της χώρας και επεκτείνεται στις 20.000 ευρώ τον μήνα για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και είναι πολλαπλάσιο από το όριο των 420 ευρώ την εβδομάδα ανά τράπεζα, που ισχύει για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, οι λόγοι της αύξησης του μηνιαίου ορίου αναλήψεως μετρητών ήταν «η ώς σήμερα δυσχέρεια καταβολής τακτικών και εκτάκτων επιδομάτων βοήθειας σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς απόρους και οικογένειες από τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Μητροπόλεων, καθώς η υλική βοήθεια προς αυτούς δεν διεκπεραιωνόταν ώς σήμερα διατραπεζικά, όπως επίσης η διευκόλυνση πληρωμής εξόδων για τα συσσίτια, εξόφλησης τρεχουσών υποχρεώσεων λειτουργίας των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, άσυλα ανιάτων κ.λπ.) των μητροπόλεων». Οπως καταλήγει η ανακοίνωση, «η αύξηση του ορίου αναλήψεως μετρητών ήρθε να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού έργου των προαναφερθέντων εκκλησιαστικών φορέων δημοσίου δικαίου και όχι να θεσπίσει κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων».

Με αφορμή το θέμα, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται σειρά διευκολύνσεων και για οργανισμούς (φιλανθρωπικά ιδρύματα εξωτερικού) και για φυσικά πρόσωπα (νοσηλεία στο εξωτερικό, συνοδοί αρρώστων, οπλίτες, φοιτητές, διενέργεια εράνων για πάσχοντες από ανίατες ασθένειες και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα), αλλά και για αρρώστους όπως και για τους συνοδούς τους σε περίπτωση νοσηλείας εκτός Ελλάδας (άρση προθεσμιακών λογαριασμών για λόγους βιωσιμότητας κ.ο.κ.).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή