Ολοι εναντίον όλων στο σίριαλ του ΤΑΠΙΛΤΑΤ

Ολοι εναντίον όλων στο σίριαλ του ΤΑΠΙΛΤΑΤ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργαζομένους εναντίον συνταξιούχων, συνδικαλιστές κατά υπουργών, αλλά και υφυπουργό εναντίον υπουργού διαθέτει το σίριαλ διάλυσης ή μη του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, του κλειστού ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων που από το 2005 δεν διαθέτει νέους ασφαλισμένους, έχει αναλογιστικό έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ και δίνει υπέρογκες συντάξεις που δεν αντιστοιχούν στις μηδαμινές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Υπό τον φόβο να μείνουν κυριολεκτικά στον αέρα πάνω από 6.000 συνταξιούχοι του Ταμείου, η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν έλαβε απόφαση για το αίτημα του συλλόγου προσωπικού της Alpha Bank περί ομαδικής αποχώρησης από το Ταμείο και επιστροφής των εισφορών τους (εργοδοτών και εργαζομένων).

Ανάλογα αιτήματα έχουν υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στην Εθνοκάρτα, καθώς και ο Σύλλογος Union της Eurobank. Αντίθετα, με εξώδικα προς στις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank και Αττικής στις οποίες τηρούνται οι λογαριασμοί των αποθεματικών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών – ΟΣΤΟΕ και οι Σύλλογοι Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, Εθνοκάρτας, Αττικής και Αθηνών – Eurobank ζητούν να μην υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση στα αποθεματικά. Οι συνταξιούχοι, πολλοί από τους οποίους φέρονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες του συλλόγου προσωπικού της Alpha Bank, να είναι οι παραλήπτες υπερβολικά υψηλών συντάξεων παρά τις χαμηλές εισφορές, έχουν ήδη καταφύγει στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας την παρέμβαση του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου.

Μάλιστα, διαθέτουν επιστολή που προέρχεται από το γραφείο του υφυπουργού, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στο ασφαλιστικό κεφάλαιο του Ταμείου. Η «εξαιρετικά επείγουσα» επιστολή έχει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου 2015, έχει σταλεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠΙΛΤΑΤ και ζητεί τη διατήρηση του ασφαλιστικού κεφαλαίου του Ταμείου. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το Ταμείο αποτελεί φορέα ασφάλισης, λειτουργεί σε υποκατάσταση της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εξομοιώνεται με αντίστοιχο φορέα δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος προσωπικού Alpha Bank επικαλείται γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείου του νυν υπουργού Εργασίας και πολιτικού προϊσταμένου του κ. Πετρόπουλου, Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με την οποία το ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν αποτελεί φορέα υποχρεωτικής κρατικής ασφάλισης, αλλά ιδιωτικό φορέα παροχής, διέπεται μόνο από το καταστατικό του και δεν νοείται καμία νομοθετική παρέμβαση από το κράτος.

Στο εξώδικό τους οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΠΙΛΤΑΤ, υποστηρίζοντας ότι ελέγχεται από τον Σύλλογο της Alpha Bank και προχώρησε από 1ης/10/2015 σε μειώσεις του καταβαλλόμενου επικουρικού βοηθήματος μέχρι και 90% (ελάχιστο όριο σύνταξης 50 ευρώ).

Οι σύλλογοι συνταξιούχων τραπεζικών μελών του ΤΑΠΙΛΤΑΤ διεκδικούν την ένταξη του Ταμείου τους στο υπερεπικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ και προτίθενται να συναντηθούν με τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο προκειμένου να συζητήσουν για τα αποθεματικά του Ταμείου και το ύψος του βοηθήματος που λαμβάνουν, ενώ υπάρχουν και εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο Ταμείο που εν μέσω των αντεγκλήσεων, των εξωδίκων και των επιστολών, ζητούν τη μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή