Μικρότερη ύφεση στο 1,5% για φέτος προβλέπει το ΙΟΒΕ

Μικρότερη ύφεση στο 1,5% για φέτος προβλέπει το ΙΟΒΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση φέτος προχώρησε το ΙΟΒΕ, που πλέον εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% έως 2%, έναντι της επίσημης εκτίμησης για 2,3%. Μάλιστα, στο Ιδρυμα θεωρούν ότι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο η ύφεση να είναι πέριξ του 1,5%. Ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις για το τι θα συμβεί στο 2016, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Ν. Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος, υπάρχουν τέτοιες στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία, που την κάνουν να αντιδρά αργότερα στα «σοκ» που υφίσταται, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η ύφεση να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά αν δεν υλοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις. Πάντως, υποστήριξε ότι ασφαλής πρόβλεψη για το 2016 δεν μπορεί να γίνει, και πρόσθεσε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα μπορούσε η οικονομία να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Παράλληλα, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι «τα χειρότερα δεν ήρθαν, όμως το τραύμα είναι βαρύ και θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια ώστε να επουλωθεί», ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν αντικειμενικά οι συνθήκες για να ξεκολλήσει από το τέλμα η οικονομία, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα δεν οδηγεί σε αδιέξοδο. Εκρουσε, όμως, τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες και μήνες είναι πολύ κρίσιμοι, και με την πρόσφατη συμφωνία δόθηκε ένα τελευταίο περιθώριο προσαρμογής στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις,ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ δήλωσε πως αν δεν κλείσουν τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης (φορολογικό, ασφαλιστικό, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «κόκκινα» δάνεια και νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον), τότε δεν θα έρθουν οι επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση η ελληνική οικονομία, είναι ότι δεν εφαρμόστηκαν ορθά τα προηγούμενα προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ Αγγελος Τσακανίκας ανέφερε ότι οι επενδύσεις ήταν ο τομέας που επλήγη βαθύτερα φέτος, και ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ εκτίμησε ότι είναι αμφίβολη η επίτευξη των νέων στόχων του προϋπολογισμού αλλά υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικών χειρισμών και ειδικά μέσω της συγκράτησης των δαπανών. Παράλληλα, δήλωσε πως η ανεργία θα κινηθεί στο 26% φέτος και ο αποπληθωρισμός στο 1,8%, ο οποίος, όπως επισήμανε, είναι ο ισχυρότερος διαχρονικά, με τις επιχειρήσεις να φαίνεται ότι απορροφούν την αύξηση του ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή