Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν

Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις δημιουργούνται μετά την πρόσφατη συμφωνία του G7 για την άρση των κυρώσεων προς το Ιράν, χώρα με πλούσια παραγωγή, αλλά και σημαντική αστική τάξη με διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Ηδη μετά την επίτευξη της συμφωνίας έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από 4,2 δισ. δολάρια ιρανικών κεφαλαίων, τα οποία είχαν «διακρατηθεί» σε ξένες τράπεζες. Το Ιράν διαχρονικά αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους προμηθευτές των ελληνικών διυλιστηρίων με πετρέλαιο και πετροχημικά προϊόντα, με αποτέλεσμα ώς και το 2012 να κατατάσσεται στους 20 μεγαλύτερους προμηθευτές της Ελλάδας. Μάλιστα, το 2011 οι συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας από το Ιράν έφτασαν τα 2,78 δισ. ευρώ. Πέραν των πετρελαιοειδών, η Ελλάδα εισάγει από το Ιράν μάρμαρα, φιστίκια, σταφίδες και χαλιά.

Από την άλλη, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ιράν είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Χρονιά-ρεκόρ ήταν το 2005, όταν ανήλθαν σε 47,5 εκατ. ευρώ, ενώ την τελευταία 5ετία κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 17 εκατ. ευρώ. ετησίως. Τα προϊόντα που κυρίως εξάγει η Ελλάδα στο Ιράν είναι φάρμακα και πρώτες ύλες φαρμακοβιομηχανίας, ορθοπεδικός εξοπλισμός, κομπόστα ροδάκινου, μαρμελάδες και παρασκευασμένα φρούτα και λαχανικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ιράν», που συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Την εκδήλωση υποστηρίζουν ακόμη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και οι «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, Αθήνα) από τις 5 μ.μ. – 8 μ.μ., φιλοξενώντας ειδικούς ομιλητές και επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το Ιράν. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Μάρδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή