Γ. Χουλιαράκης: Αρση των capital controls το α΄ τρίμηνο του 2016

Γ. Χουλιαράκης: Αρση των capital controls το α΄ τρίμηνο του 2016

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκτίμηση ότι τα μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων (capital controls) μπορούν να αρθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 προχώρησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα θέσει επισήμως το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, με στόχο να μειωθούν οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησής του και να δημιουργηθεί «χώρος» για την υλοποίηση άλλων δαπανών. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε σχετικά με τα capital controls πως «θέλουμε να τα τερματίσουμε το συντομότερο δυνατόν, όμως όχι πολύ γρήγορα». Και πρόσθεσε ότι «αν όλα παραμείνουν τόσο σταθερά όσο τώρα, θα μπορέσουν να αρθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016, ίσως στο τέλος του πρώτου τριμήνου».

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί. Αλλά συμπλήρωσε πως «πιστεύω ότι σύντομα θα ζήσουμε το αντίθετο. Τώρα έχουμε ένα τριετές πρόγραμμα και είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε. Είναι σημαντικό να μην επιστρέψουμε στη συζήτηση περί Grexit. Αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς πολιτικούς. Δεν πρόκειται να συμβεί ένα Grexit».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Χουλιαράκης το απέκλεισε, παραπέμποντας στη σχετική απόφαση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου.

Για τη συζήτηση γύρω από τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι «το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει έως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση». Μάλιστα, έθεσε ως στόχο «να μειώσουμε αισθητά το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ώστε να έχουμε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια». Ερωτηθείς για τις αντιστάσεις που αναμένεται να προβάλει η Γερμανία, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «αναμφισβήτητα οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές», προσθέτοντας όμως ότι «το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ (της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) ήδη από το 2010».

Σχετικά με το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε ότι «παρά τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, έχουμε μια στενή σχέση συνεργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή