Ειδοποιητήρια από τράπεζες σε πελάτες με «κόκκινα» δάνεια

Ειδοποιητήρια από τράπεζες σε πελάτες με «κόκκινα» δάνεια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει άμεσα η αποστολή των ειδοποιητηρίων προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερημένες οφειλές προς τις τράπεζες για πάνω από ένα μήνα. Μέσω των σχετικών επιστολών, όλοι οι δανειολήπτες με οφειλές σε καθυστέρηση άνω του ενός μήνα θα κληθούν να προσέλθουν στο κατάστημα, προσκομίζοντας στοιχεία που αφορούν την οικονομική τους κατάσταση. Στόχος η αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα του δανείου τους και η αποτροπή του πλειστηριασμού του ακινήτου τους.

Αποδέκτες σε πρώτη φάση θα είναι όσοι ήδη έχουν καθυστερημένες οφειλές άνω του ενός μηνός, ενώ έως τα τέλη του χρόνου θα λάβουν αντίστοιχες επιστολές και όσοι έως τις 15 Δεκεμβρίου δημιουργήσουν οφειλές σε καθυστέρηση άνω του ενός μηνός. Αυτό προβλέπει ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος και ενεργοποιεί τη διαδικασία για την αντιμετώπιση των οφειλών τόσο από νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις βάσει συγκεκριμένων βημάτων. Είναι προφανές ότι με την τελευταία πρόβλεψη, η ΤτΕ επιχειρεί να παροτρύνει στην αποπληρωμή οφειλών από όσους έχουν σχετική δυνατότητα.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας στην οποία όλοι οι δανειολήπτες σε καθυστέρηση θα πρέπει να ανταποκριθούν, αποτελεί το πρώτο βήμα, που θα κρίνει εάν θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι ή μη, χαρακτηρισμός από τον οποίο θα εξαρτηθούν στη συνέχεια και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, που θα φτάνει μέχρι τον πλειστηριασμό του ακινήτου, ακόμη και αν πρόκειται για τη μοναδική κατοικία του.

Η αντίστροφη μέτρηση ενεργοποιείται ουσιαστικά από τα τέλη του 2015, που είναι η ημερομηνία βάσει της οποίας οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν στείλει όλες τις σχετικές ειδοποιήσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική αποστολή των σχετικών ειδοποιητηρίων προς τους δανειολήπτες, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να τα αποστέλλουν από τον Νοέμβριο, έτσι ώστε έως τα τέλη Δεκεμβρίου όσοι έχουν οφειλές να έχουν λάβει και τη σχετική ειδοποίηση. Τα βήματα που υποχρεωτικά, βάσει του κώδικα, θα πρέπει να ακολουθήσουν ο δανειολήπτης και η τράπεζα είναι τα εξής:

• Εντός 15 ημερών –η προθεσμία αρχίζει να μετράει από το τέλος Δεκεμβρίου– ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει στην τράπεζα στοιχεία που αφορούν την οικονομική του κατάσταση, όπως τα εισοδήματά του και τις πηγές προέλευσής τους, τις δαπάνες για τη διαβίωσή του (ενοίκια, τόκοι, δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση, ιατρικές υπηρεσίες, εκπαίδευση κ.λπ.), τους φόρους που πληρώνει (ακίνητης περιουσίας ή εισοδήματος) κ.ά.

• Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στην προβλεπόμενη προθεσμία των 15 ημερών, η τράπεζα θα αποστείλει νέα προειδοποιητική επιστολή, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός των οφειλετών ως μη συνεργάσιμων μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη της διαδικασίας πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη.

• Ακολουθούν η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη και η αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής, αλλά και της οικονομικής του συμπεριφοράς. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, ενώ εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις λαμβάνονται υπόψη το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η ίδια συμμετοχή του μετόχου στο χρηματοδοτικό πλάνο κ.ά.

• Με την προϋπόθεση πάντα ότι ο οφειλέτης έχει χαρακτηριστεί συνεργάσιμος, ακολουθεί εντός έξι μηνών η πρόταση της τράπεζας προς τον δανειολήπτη για την αντιμετώπιση της οφειλής του.

• Ο δανειολήπτης οφείλει να απαντήσει με τη σειρά του εντός 15 ημερών, αποδεχόμενος την πρόταση της τράπεζας ή αντιπροτείνοντας τη δική του.

• Σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος και εξαντληθούν οι προσπάθειες, ακολουθούν οι νομικές διαδικασίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή