ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Μόσχα παίζει σκάκι με τρεις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις

h-moscha-paizei-skaki-me-treis-ellinikes-idiotikopoiiseis-2106568

Πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου θα κρίνει τελικά αν οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, Rossiyskie Zheleznye Dorogi (RZD), θα υποβάλλουν ή όχι δεσμευτικές προφορές για τις υπό ιδιωτικοποίηση ελληνικές επιχειρήσεις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΘ και ΕΕΣΣΤΥ. Και η πολιτική αυτή απόφαση θα εξαρτηθεί άμεσα από τον βαθμό προόδου που θα κρίνει η Μόσχα ότι επιτυγχάνεται στο ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας την οποία επιδιώκει με την Αθήνα. Αυτή η συνεργασία περιλαμβάνει, βέβαια, και την ενέργεια. Αυτό εξηγούν στην «Κ» ρωσικές διπλωματικές πηγές, θυμίζοντας πως στην πρόσφατη συγχαρητήρια επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «εκφράζει την ελπίδα να συνεχιστεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και μια επωφελής συνεργασία που θα ενισχύσει τη ρωσοελληνική συνεργασία, η οποία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές σε πολλούς τομείς, κυρίως το εμπόριο, την οικονομία, την ενέργεια και τον ανθρωπιστικό τομέα».

Αυτά όμως δεν εμπόδισαν την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της RZD να εισηγηθεί στον βασικό της μέτοχο, δηλαδή τη ρωσική κυβέρνηση, να μην υποβάλλει προσφορές για τους παραπάνω ελληνικούς διαγωνισμούς. Διευκρινίστηκε, πάντως, στη σχετική ενημέρωση προς τα ρωσικά και ελληνικά ΜΜΕ πως την τελική απόφαση θα τη λάβει η Μόσχα. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε έγινε και ανακοίνωση το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με την οποία η RZD «δεν αποσύρθηκε από τη συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και εξακολουθεί να το εξετάζει».

Ανεξάρτητοι πολιτικοί παρατηρητές συνδέουν άμεσα τη χρονική σύμπτωση των παραπάνω ρωσικών ενεργειών με την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα, Αμος Χόχσταϊν. «Η Μόσχα φέρεται να θέλει να περάσει το μήνυμα πως δεν προτίθεται να ξεχάσει τις συμφωνίες της Αγίας Πετρούπολης με την Αθήνα για την προώθηση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας», αναφέρουν αυτές οι πηγές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ήδη συζητείται μεταξύ Αθήνας και Μόσχας σε διπλωματικό επίπεδο το ενδεχόμενο πραγματοποίησης υψηλόβαθμης επίσκεψης, πιθανόν του Ρώσου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, το αμέσως επόμενο διάστημα: η επανεκκίνηση δηλαδή της προσέγγισης των δύο πλευρών.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι θα απαιτηθεί σαφής αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων ώστε να υπάρξει θετική πολιτική απόφαση για την κάθοδο της RZD στους ελληνικούς διαγωνισμούς. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, πάντως, η εισήγηση της RZD δεν αμφισβητείται: Το business plan της από την αρχή, όπως το έχει κοινοποιήσει τόσο η ίδια όσο και το Κρεμλίνο επανειλημμένως, προϋποθέτει την ταυτόχρονη απόκτηση τόσο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και του ΟΛΘ. Το γεγονός ότι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προσδιοριστεί για τον Δεκέμβριο και για τον ΟΛΘ τον Φεβρουάριο, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να μην επιτύχει τον επιδιωκόμενο διπλό στόχο της.