Κατασχέσεις για οφειλές από το ΙΚΑ

Κατασχέσεις για οφειλές από το ΙΚΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν «παγωμένες» παραμένουν από τον Ιούλιο και μετά, εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, λόγω οφειλών προς το ΙΚΑ. Μέσα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, βέβαια, έχουν κινηθεί διαδικασίες για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και πτωχεύσεις για συνολικές οφειλές άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΙΚΑ, το εξεταζόμενο διάστημα, για οφειλές της τάξης των 301,027 εκατ. ευρώ έχουν εκδοθεί 3.301 εντάλματα κατάσχεσης, έχουν πραγματοποιηθεί 26 κατασχέσεις ακίνητης και 2.500 κινητής περιουσίας. Το ίδιο διάστημα έχουν γίνει 207 πλειστηριασμοί και 140 πτωχεύσεις.

Οι περισσότερες διαδικασίες που αφορούν εντάλματα κατάσχεσης (1.043) εκδόθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Από τον Ιούλιο (181) και μετά, η πορεία είναι έντονα πτωτική, με τα εντάλματα τον Αύγουστο να υποχωρούν στα 124 και στα 248 τον Σεπτέμβριο. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι διαδικασίες που αφορούν κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, που από 10 που ήταν τον Ιούνιο, «πάγωσαν» τελείως και ήταν μηδενικές το επόμενο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και με τους πλειστηριασμούς που ενώ οι υπηρεσίες του ΙΚΑ «έτρεξαν» 21 τέτοιες υποθέσεις τον Ιούνιο και 16 τον Ιούλιο, κινήθηκαν στο μηδέν το επόμενο δίμηνο. Οι διαδικασίες κατάσχεσης κινητής περιουσίας, από 825 που ανήλθαν τον Ιούνιο, περιορίστηκαν στις 95 τον Ιούλιο, στις 122 τον Αύγουστο και στις 243 τον Σεπτέμβριο. Ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι διαδικασίες πτώχευσης, καθώς από 12 που ήταν τον Ιούνιο, έφτασαν τις 21 τον Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα πτωτικά κινούνται την ίδια περίοδο και τα εντάλματα κατασχέσεων που έχουν εκδοθεί και αφορούν περιπτώσεις οφειλετών που υπάχθηκαν στη σχετική ρύθμιση, αλλά την έχασαν, μαζί με τις ευεργετικές επιδράσεις, δηλαδή την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΚΑ, ενώ τον Ιούνιο καταγράφηκαν τα περισσότερα εντάλματα κατάσχεσης (223) για περιπτώσεις απώλειας ρύθμισης, ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο, τα εντάλματα ήταν μόλις 33, τον Αύγουστο περιορίστηκαν ακόμα περισσότερο στα 22, για να αυξηθούν στα 47 τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή