Αμεση δίωξη για φοροδιαφυγή από το 2014

Αμεση δίωξη για φοροδιαφυγή από το 2014

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ισχύει ο οιοσδήποτε δικαστικός ή διοικητικός συμβιβασμός για όσους έχουν συλληφθεί για φοροδιαφυγή μετά την 1.1.2014 και ως εκ τούτου οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινική δίωξη. Αυτό προκύπτει από συμπληρωματική γνωμοδότηση που εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σε αυτή διευκρινίζεται ότι η άμεση δίωξη στην οποία πρέπει να προχωρούν οι αρμόδιες φορολογικές αρχές, υποβάλλοντας μηνυτήρια αναφορά όταν διαπιστώνουν αδικήματα φοροδιαφυγής, αφορά αδικήματα μετά την 1.1.2014 και δεν έχει αναδρομική ισχύ για αδικήματα πριν από αυτή την ημερομηνία.

Η σύγχυση προκλήθηκε από προηγούμενη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα Ν. Παντελή, σύμφωνα με την οποία με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) έχει καταργηθεί σιωπηρά η δυνατότητα διοικητικού και δικαστικού συμβιβασμού, με συνέπεια οι φορολογικές αρχές να οφείλουν να υποβάλλουν άμεσα μηνυτήριες αναφορές σε περίπτωση φοροδιαφυγής. Στη συμπληρωματική γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι η υποχρέωση άμεσης δίωξης και η κατάργηση οποιουδήποτε φορολογικού συμβιβασμού που προβλέφθηκε με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ισχύουν για τα φορολογικά αδικήματα που τελούνται μετά την έναρξη ισχύος του από 1.1.2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή