Προβληματισμός στους θεσμούς για προαπαιτούμενα και ΓΓΔΕ

Προβληματισμός στους θεσμούς για προαπαιτούμενα και ΓΓΔΕ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δυσφορία  για τον ρυθμό υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος εκφράζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, καθώς τα δύο σετ προαπαιτουμένων και η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός εκπλήρωσης τους δεν είναι ο αναμενόμενος. Από τη μία το προγραμματισμένο Euroworking Group (ομάδα εργασίας του Eurogroup) δεν πραγματοποιήθηκε χθες, καθώς η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόλις το ένα τρίτο των 49 συμφωνημένων δράσεων για το πρώτο σετ προαπαιτουμένων και θεωρήθηκε ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος για να γίνει μία τέτοια πρώτη συζήτηση. Συγχρόνως, η απαίτηση από την κυβέρνηση για παραίτηση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, έχει προκαλέσει αρκετό εκνευρισμό και απογοήτευση για τους χειρισμούς της στους εκπροσώπους των θεσμών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξε έντονη ανταλλαγή email μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν στο αίτημα για παραίτηση της κ. Σαββαΐδου και αν έπρεπε να πάρουν μία επίσημη θέση όπως είχε γίνει στην περίπτωση του προκατόχου της κ. Σαββαΐδου του κ. Χ. Θεοχάρη.

Η απόφαση που έλαβαν ήταν να μην προβούν σε κάποια επίσημη δήλωση, καθώς οι λεπτομέρειες για το νομικό θέμα που εμπλέκεται η κ. Σαββαΐδου δεν είναι γνωστές. Πάντως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, με μία πρώτη ανάγνωση του θέματος δεν δικαιολογείται η απόφαση της απομάκρυνσης της κ. Σαββαΐδου με το αδίκημα με το οποίο κατηγορείται και υποπτεύονται ότι η στάση της κυβέρνησης έχει πολιτικά κίνητρα. Από τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκονται τώρα στην Αθήνα αναμένεται να γίνει μία αξιολόγηση της απόφασης αυτής και τότε θα προβούν πολύ πιθανόν σε επίσημη τοποθέτηση για το θέμα.

Η δημιουργία της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου. Ετσι αν αποδειχθεί ότι το κίνητρο της κυβέρνησης για απομάκρυνση της κ. Σαββαΐδου ήταν πολιτικό, τότε η δυσφορία και η αμφισβήτηση των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση του προγράμματος θα τεθεί υπό εξέταση. «Φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιστρέφει σε παλιές κακές συνήθειες και να μη συνεχίσει με τον σωστό ρυθμό που είχε αποκτήσει μετά τη συμφωνία» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

«Δεν είμαστε στην κατάσταση κρίσης που βρισκόμασταν το καλοκαίρι, αλλά υπάρχει μία ανησυχία για τη σειρά που πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αντιστοίχως οι εκταμιεύσεις» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», καθώς εξηγεί ότι πρέπει να γίνουν οι εκταμιεύσεις για τα δύο σετ προαπαιτουμένων που πρέπει να ψηφιστούν από τη βουλή, η αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. «Η ημερομηνία αυτή υπάρχει ακόμα στο τραπέζι αλλά όσο περνούν οι μέρες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να πραγματοποιηθεί» λέει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή