ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζήτησαν την κοστολόγηση των μέτρων για το ασφαλιστικό

zitisan-tin-kostologisi-ton-metron-gia-to-asfalistiko-2107177

Πλήρη και άμεση ποσοτικοποίηση τόσο των μέτρων άμεσης δημοσιονομικής προσαρμογής που θα οδηγήσουν σε περικοπές συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά, όσο και των δημοσιονομικών και αναλογιστικών αποτελεσμάτων της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ζήτησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι δανειστές συμφώνησαν και επίσημα με την υποκατάσταση μιας σειράς μέτρων που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, από την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την επιφύλαξη όμως να δουν τα νούμερα και αυτά να συμφωνούν με τους δημοσιονομικούς στόχους. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο η οριστικοποίηση βασικών παραμέτρων του νέου ασφαλιστικού μοντέλου, όπως είναι το ύψος των εισφορών και το κλιμακούμενο ποσοστό αναπλήρωσης καθώς και η κοστολόγηση των προωθούμενων αλλαγών, να γίνουν άμεσα.

Αναλυτικά, κατά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος παρουσίασε στους επικεφαλής των δανειστών τη συνολική πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, αναφέρθηκε στον στόχο του για ομογενοποίηση των κανόνων που θα διέπουν το σύστημα, ανέλυσε το σχέδιο για επανυπολογισμό των συντάξεων και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της εθνικής σύνταξης.

Οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν μετά την ποσοτικοποίηση των προωθούμενων αλλαγών. Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή, σε τεχνικό επίπεδο θα υπάρξει πλήρης ανταλλαγή στοιχείων, τόσο για τις περικοπές των συντάξεων όσο και τις εξοικονομήσεις από την προωθούμενη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος. Συνεπώς, έως την Παρασκευή θα πρέπει κάθε ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια, αφού δεν υπάρχει κατατεθειμένη και εγκεκριμένη μια ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση, να ποσοτικοποιηθούν και να προβληθούν στο μέλλον, ώστε να υπάρξει η πρώτη αναλογιστική εικόνα για το νέο σύστημα. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς το ασφαλιστικό παραμένει στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης και συνεπώς θα πρέπει όλες οι προωθούμενες αλλαγές να έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο έως τις 15 Νοεμβρίου, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να ελπίζει σε μικρή πίστωση χρόνου έως το τέλος του ίδιου μήνα. Μεγάλο αγκάθι παραμένει η δέσμευση της Ελλάδας μέσω του 3ου μνημονίου, για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος μέχρι το 2018, συνολικά κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015-16 μέτρα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος έχει πάντως καταλήξει στις βασικές συνιστώσες του νέου ασφαλιστικού, και παρά τις αντιδράσεις, τάσσεται υπέρ της ενσωμάτωσης των επικουρικών συντάξεων στις κύριες, ώστε να διαμορφωθεί μία τελική παροχή προς τους συνταξιούχους.

Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων εισφορών – παροχών για όλους και μιας εθνικής σύνταξης χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί το ύψος της. Για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης ο υπουργός υποστηρίζει τη διαμόρφωση υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, τα οποία θα βαίνουν μειούμενα όσο αυξάνεται ο μισθός.

Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σενάρια μείωσης του ανώτατου πλαφόν σε όσους λαμβάνουν πάνω από δύο συντάξεις. Σήμερα το πλαφόν για όσους παίρνουν πάνω από μία σύνταξη διαμορφώνεται κοντά στα 3.600 ευρώ. Τα βασικά σενάρια που εξετάζεται το υπουργείο, προβλέπουν το άθροισμα των συντάξεων που εισπράττει ο συνταξιούχος να μην ξεπερνά τα 2.000 ή τα 2.500 ευρώ.

Ειδική πρόνοια θα υπάρξει για τις συντάξεις χηρείας. Συνολικά 417.000 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από τρεις συντάξεις, όμως αυτοί που ξεπερνούν το πλαφόν είναι πολύ λίγοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 11.400 συνταξιούχοι εισπράττουν πάνω από 2.500 ευρώ από συντάξεις γήρατος.