Στο τραπέζι τα σενάρια μείωσης των συντάξεων

Στο τραπέζι τα σενάρια μείωσης των συντάξεων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλά σενάρια αλλά και διαφορετικούς αλγόριθμους επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησης με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών και στόχο την πλήρη «ποσοτικοποίηση» των επερχόμενων περικοπών και των προωθούμενων αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αν και πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν νομικά και πρακτικά αδύνατο τον επανα-υπολογισμό τουλάχιστον 4 εκατ. ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο, στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή επεξεργάζονται σενάρια μείωσης με βάση τον μισθό, τις εισφορές και το νέο ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Βάσει του αποτελέσματος που θα προκύψει, θα αποφασιστεί τελικά και το οριστικό ποσοστό αναπλήρωσης, προκειμένου όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας, να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, της τάξεως των περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, κατά τη σημερινή συνάντηση, η οποία δεν θα γίνει με τους επικεφαλής των δανειστών, θα παρουσιαστεί μια πρώτη εικόνα της ποσοτικοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ οριστικά στοιχεία δεν θα υπάρχουν πριν από την ερχόμενη Τετάρτη. Για την επόμενη εβδομάδα, άλλωστε, έχει προγραμματιστεί και νέο υπουργικό συμβούλιο, με θέμα το ασφαλιστικό, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει προτάσεις πολύ σοβαρά τεκμηριωμένες, ώστε να γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές αλλά και με κοινωνικό πρόσημο, προκειμένου να μη φέρει την κοινωνία αλλά και το κόμμα αντιμέτωπους με την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται επανεξέταση του θέματος της επικουρικής ασφάλισης, με νέες προτάσεις για αυτόνομη λειτουργία χωρίς την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς και αυτόνομη λειτουργία του ΟΓΑ, καθώς διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ένταξή του στο ΙΚΑ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές ανατροπές τόσο στο ύψος των εισφορών (αύξηση κατά 100% – 130%) όσο και στο ύψος της βασικής σύναξης (μείωση με ταχύτερο ρυθμό από τον προβλεπόμενο). Οσο για τα Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) δεν αποκλείεται η ένταξή τους στο ΙΚΑ, ως ξεχωριστός κλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή